ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

Αλαλούμ με τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

Το αλαλούμ συνεχίζεται με τα αναδρομικά που άλλοι πήραν και άλλοι όχι από τις επιστροφές των εισφορών ασθενείας που κρατήθηκαν έως και 30 Ιουνίου του 2016 με λάθος τρόπο.

Πάνω από 110.000 συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ και υπάρχουν αδιάθετα περίπου 20 εκατ. ευρώ από αναδρομικά που δεν δόθηκαν.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς σήμερα, Παρασκευή (01/12/2017). Ωστόσο, τα λάθη είναι χιλιάδες και εντοπίζονται στα αναδρομικά απόστρατων και συντάξεων χηρείας αποστράτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δεν αφαιρέθηκαν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και τα αναδρομικά δόθηκαν «κουτσουρεμένα». Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η ΗΔΙΚΑ επεξεργάστηκε δύο αρχεία με πληρωμές για τα χρήματα των αναδρομικών έβγαιναν περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά προϋπολογίσει.

Το μπάχαλο έχει και συνέχεια. Ο ΕΚΦΑ γνωστοποίησε την Πέμπτη (30/11) με εγκύκλιό του ότι θα πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για επιστροφή αναδρομικών στις εξής δύο περιπτώσεις:

  • Στις περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται επιστροφές τα ποσά αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτησή τους στις υπηρεσίες πληρωμής / εκκαθάρισης συντάξεων του Ταμείου όπου ανήκαν οι θανόντες. Για να πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι της σύνταξης θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση του κληρονομικού δικαιώματος.
  • Στις περιπτώσεις αναστολής συνταξιοδότησης καθώς και αναπηρικών συντάξεων που διακόπηκαν και εκκρεμεί αίτημα παράτασης ή επαναχορήγησης και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δικαίωμα σε επιστροφή ποσών από τις κρατήσεις ασθενείας κατά το διάστημα από 1/1/2012) έως και 30/06/2016, τα δικαιούμενα ποσά θα χορηγηθούν πάλι κατόπιν αιτήσεων των συνταξιούχων.
  • Στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και η πληρωμή της σύνταξης θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο 2018 και μετά, εφόσον η έναρξη συνταξιοδότησης είναι πριν από τις 30/06/2016 τα δικαιούμενα αναδρομικά από τις κρατήσεις ασθενείας θα δοθούν μαζί με τα αναδρομικά της σύνταξης.
  • Δεν παίρνουν επιστροφές όσοι δεν είχαν στην κύρια σύνταξη καμία από τις μειώσεις των νόμων 4021/2011, 4051/2012 και 4093/2012, καθώς και όσοι εξαιρούνται από τις περικοπές αυτές, όπως και όσοι δικαιώθηκαν ήδη από τις Διοικητικές Επιτροπές των Ταμείων.

Σχετικές ειδήσεις