«Μαχαίρι» στις εκπτώσεις φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2018

Newsroom Newsroom

«Μαχαίρι» στις εκπτώσεις φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2018

Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τις αρχές του νέου έτους θα διαπιστώσουν μείωση εισοδημάτων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Με το νέο έτος από την κατάργηση της έκπτωση φόρου 1,5% που απολαμβάνουν σήμερα οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων λόγω του ότι το κράτος προεισπράττει ακόμη και 16 μήνες νωρίτερα τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματά τους.

Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του σημερινού αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με 1 παιδί και στα 9.090 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Οσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα τότε οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Για παράδειγμα, μισθωτός στον ιδιωτικό με μηνιαίο μισθό 643 ευρώ (ετήσιο 9.000 ευρώ) θα διαπιστώσει ετήσια αύξηση φόρου από την κατάργηση της έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου μόλις 1 ευρώ. Μικρή θα είναι η επιβάρυνση και για εκείνους που έχουν μηνιαίο μισθό έως 1.000 ευρώ καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ.

Όσο όμως ανεβαίνουν τα εισοδήματα, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, και πλησιάζουμε σε μισθούς των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει σημαντικά προσεγγίζοντας τα 50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο είχαν τη δυνατότητα να αναγράφουν στη φορολογική δήλωσή τους ποσά που αφορούσαν ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Εφόσον τα ποσά αυτά ξεπερνούσαν το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος, τότε το υπουργείο Οικονομικών τους μείωνε τον φόρο σε ποσοστό 10% επί του ποσού των συγκεκριμένων δαπανών. Πλέον, οι αποδείξεις αυτές μετρούν μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου, εφόσον φυσικά οι πληρωμές γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η έκπτωση αυτή λειτουργούσε και ως ένα αξιόλογο κίνητρο προκειμένου κάποιος να ζητήσει από τον γιατρό του να του κόψει απόδειξη. Τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κράτος αντί να εισπράξει 121 εκατ. ευρώ θα χάσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο αυτού του ποσού από τη φοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι αυτό θα φανεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 (εισοδήματα 2017).

Πηγή: εφημερίδα Το Βήμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved