ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Όλες οι νέες περιοχές και τα τέλη για τους ιδιοκτήτες

Κτηματολόγιο: Όλες οι νέες περιοχές και τα τέλη για τους ιδιοκτήτες

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι δηλώσεις για τις νέες περιοχές που εντάσσονται στο Κτηματολόγιο, με το «ποδαρικό» να γίνεται σε αρκετές περιοχές της Βοιωτίας, της Χαλκίδας και του Πηλίου.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ - Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Υπενθυμίζεται πως για κάθε ακίνητο ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 35 ευρώ τέλος κτηματογράφησης ενώ για τους βοηθητικούς χώρους όπως αποθήκες και γκαράζ καταβάλλεται τέλος αξίας 20 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται εντός τριμήνου να το δηλώσουν είτε στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Καμπανάκι

Για όσους πολίτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους στις προβλεπόμενες ημερομηνίες αυτά τα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Επιπλέον αν δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες που θα οριστούν αργότερα τότε το ακίνητο θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά δήλωση καλούνται να υποβάλουν όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του προκαποδιστριακού Δήμου Σχηματαρίου, του Δήμου Τανάγρας (Βοιωτία), των προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων Αφρατίου, Βαθέος, Καλοχωρίου-Παντειχίου, Νέας Αρτάκης, Νέας Λαμψάκου, Παραλίας Αυλίδος, Φάρου και Φύλλων του καλλικρατικού Δήμου Χαλκιδέων (Εύβοια).
Επίσης των καποδιστριακών Δήμων-Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μκρυρράχης, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, Πουρίου και Τσαγκαράδας του καλλικρατικού Δήμου Ζαγόρας – Μουρεσίου και των προκαποδιστριακών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσης, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλέων, Νεοχωρίου, Ξινοβρύσης, Πινακατών και Συκής του καλλικρατικού Δήμου Νοτίου Πηλίου (Μαγνησία).

Αναβρασμός

Την ίδια ώρα που αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, έχει προκληθεί αναβρασμός στο εσωτερικό του Κτηματολογίου καθώς οι 63 δικηγόροι καλούνται να δηλώσουν εάν επιθυμούν να καταλάβουν τις νέες θέσεις με ταυτόχρονη απεμπόληση της δικηγορικής ιδιότητας ή αν λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και θα αποχωρήσουν από το φορέα.

Τα τέλη για ακίνητα και βοηθητικούς χώρους

Το Τέλος κτηματογράφησης έχει δύο σκέλη, ένα σταθερό, που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα και ένα αναλογικό 1% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ειδικότερα στις περιοχές όπου αρχίζει η κτηματογράφηση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης.

Όσον αφορά τους βοηθητικούς χώρους δηλαδή αποθήκες, γκαράζ καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης 20 ευρώ.

Το αναλογικό τέλος καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης από τους κυρίους επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό 1%ο επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του ακινήτου που θα προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Σε περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 εξαιρούνται για καθένα συνδικαιούχο.

Η διαδικασία υποβολής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Από τη στιγμή που μια περιοχή θα εισέλθει σε διαδικασία κτηματογράφησης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης. Η υποβολή της δήλωσης γίνεται σε τρία βήματα. Αρχικά ο πολίτης πρέπει να προσκομίσει τη δήλωση μαζί με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος κτηματογράφησης και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού τέλους.

Δικαιολογητικά

Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα πρέπει να επισυναφθούν φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (όπως τα συμβόλαια), όπως και ένα φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θα χρειαστεί ακόμα οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Εν συνέχεια, πρέπει να γίνει η πληρωμή του τέλους στις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τις οποίες οι πολίτες θα λάβουν παραστατικό πληρωμής. Το παραστατικό αυτό θα το προσκομίσουν στο γραφείο κτηματογράφησης και θα παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικές ειδήσεις