ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ακραία κάποια μέτρα που πήραμε για την Ελλάδα

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ακραία κάποια μέτρα που πήραμε για την Ελλάδα

Γερούν Ντάισελμπλουμ | Ειδήσεις: Στην ωμή παραδοχή ότι «ήταν ακραία» κάποια από τα οικονομικά μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια των Μνημονίων προέβη ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή (12/01/2018) στους βρετανικούς «Financial Times».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, «ποτέ δεν υποστήριξε μια έξοδο της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα ήταν πραγματικά καταστροφικό κι ένα τεράστιο λάθος».

Επί της ουσίας, η παραδοχή του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Eurogroup έρχεται να επιβεβαιώσει τη στυγνή τακτική που ακολούθησαν τα τεχνοκρατικά όργανα των Θεσμών κατά τα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων.

Αναφερόμενος στην ταραγμένη περίοδο του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» του Grexit και των capital controls, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, υποστήριξε ότι «αν και πολλά έχουν λεχθεί για τα σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκείνων για ένα προσωρινό Grexit, πρακτικά ήταν οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης -πολλές από τις οποίες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν πλούτο απ’ ό,τι η Ελλάδα- που είχαν περισσότερο χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα».

«Πίσω από τη μεγάλη πλάτη της Γερμανίας έκαναν ουρά ένας αριθμός χωρών που απλά είπαν ‘Τελειώσαμε. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε άλλο με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Plan B», είπε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, πάντως, μόνον καλά λόγια είχε να πει τόσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και για το νυν υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο (νυν υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε… είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους όρους της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης φέτος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε, ωστόσο, πως «χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες», παρά τα πέντε χρόνια κατά τα οποία ο ίδιος βρισκόταν στο «τιμόνι» διχαστικών διασώσεων και σημαντικών βημάτων πολιτικής.

«Η ΕΕ δεν είναι προετοιμασμένη για ένα οικονομικό σοκ»

Αναφερόμενος στην ίδια συνέντευξη στην ευρωστία της νομισματικής ένωσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα εξαρτηθεί από τη μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών, με τις εθνικές κυβερνήσεις να χρειάζεται να κάνουν μεγάλο μέρος της δουλειάς.

«Αν εκδηλωνόταν ένα οικονομικό σοκ αυτή τη χρονιά, πολλές από τις χώρες μας και η νομισματική ένωση συνολικά δεν είναι προετοιμασμένες», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Καθώς τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο», τόνισε.

Η έμφαση που έδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στον ρόλο των αγορών στην απορρόφηση των σοκ έρχεται σε αντίθεση με την ώθηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέους προϋπολογισμούς ή «άμυνες» σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα βοηθούν τις χώρες να ανταπεξέλθουν στις κρίσεις.

Για τον ESM και τη μετατροπή του σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος σε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον ESM στη στήριξη των χωρών που δέχονται οικονομικό πλήγμα. Όμως είπε πως η ώθηση για βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα, αντί για τη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων στήριξης για χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Ερωτηθείς ποια συμβουλή θα έδινε στον κ. Σεντένο, υπογράμμισε πως «κλειδί» είναι η υπομονή και μια «ενεργητική στάση». «Δεν συμβαίνει γύρω από σένα. Πρέπει πραγματικά να μπεις και να εμπλακείς με την ουσία, με τη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης», είπε. «Μην επιτρέψεις την ηττοπάθεια, μην επιτρέψεις καν να μπει στις σκέψεις σου».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σχετικές ειδήσεις