ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχαίρι και στα Ειδικά Μισθολόγια για 300.000 δημόσιους λειτουργούς

Μαχαίρι και στα Ειδικά Μισθολόγια για 300.000 δημόσιους λειτουργούς

Τα Ειδικά Μισθολόγια βάζει τώρα στο στόχαστρο η τρόικα, η οποία αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στους μισθούς ένστολων, δικαστικών, διπλωματών, πανεπιστημιακών, ανώτατων κληρικών και γιατρών του ΕΣΥ.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα, όταν κατά τη διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά μέτρα της επόμενης 3ετίας, ο κ. Τόμσεν και οι λοιποί δεν αντιλήφθηκαν γιατί θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις από τις γενικές διατάξεις του Νέου Μισθολογίου, όταν όλοι ανεξαιρέτως πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που δεν πρόκειται να γλιτώσουν δικαστικοί, ένστολοι, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, ανώτατοι κληρικοί, γιατροί του ΕΣΥ, είναι η αναπροσαρμογή των βασικών τους μισθών στα νέα δεδομένα του Μισθολογίου όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή και όπως πρόκειται να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να στηριχθεί στο "εργαλείο" των Επιδομάτων Επίτευξης Στόχων για να διαφοροποιήσει αισθητά τις αποδοχές αυτών των δημοσίων λειτουργών από τις αποδοχές των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να αποφευχθούν οι περικοπές σε σχέση με τα ισχύοντα.Οι αλλαγές πάντως θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά και όχι άμεσα όπως ισχύει για τη πρώτη δέσμη παρεμβάσεων στα μισθολογικά του Δημοσίου.