ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα δουν «τσεκούρι» στις συντάξεις τους έως και 40%

Ποιοι θα δουν «τσεκούρι» στις συντάξεις τους έως και 40%

Ξεπαγώνουν χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, μετά την ΚΥΑ Χουλιαράκη – Πετρόπουλου η οποία καθορίζει τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εκάστοτε παροχής.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού δείχνει περικοπές στις συντάξεις των πρώην ασφαλισμένων του Δημοσίου που κινούνται στο 25%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν έως και 40%.

Ωστόσο για όσους συνταξιοδοτηθούν την επόμενη τριετία προβλέπεται ένα «θεωρητικό δίχτυ» προστασίας ώστε οι μειώσεις να μην υπερβούν το 20%.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ένστολοι, τα ειδικά μισθολόγια, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί και οι μηχανικοί. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ, η σύνταξή του θα ανέλθει στα 830 ευρώ καθαρά, όταν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάμβανε σύνταξη 1.344 ευρώ.

Αντίστοιχα στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ ,ενώ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάβει 1.170 ευρώ.

Πηγή: εφημερίδα Δημοκρατία

Σχετικές ειδήσεις