Στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας η εκταμίευση της δόσης

Newsroom Newsroom

Στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας η εκταμίευση της δόσης

Την Καθαρά Δευτέρα, θα συνεδριάσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τη δόση για την Ελλάδα. 

Η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από το σύνολο 6,7 δισ. ευρώ θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης και δεν θα επεκταθεί ούτε στο θέμα της μετά το πρόγραμμα κατάστασης ούτε στη 2η φάση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν το Εurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση, καθώς δεν υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για την εκπλήρωση ή όχι των τελευταίων προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για την εκταμίευση, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση των κεφαλαίων του ESM.

Το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το καλοκαίρι (3,3 δισ.), το χτίσιμο του μαξιλαριού των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα (1,9 δισ. ευρώ), ενώ 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» για το να δώσει το Eurogroup το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αφορούν στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved