ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από τους θεσμούς για τα 5,7 δισ. ευρώ – Πότε εκταμιεύονται

«Πράσινο φως» από τους θεσμούς για τα 5,7 δισ. ευρώ – Πότε εκταμιεύονται

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ «ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΑΝ» ΤΗ ΔΟΣΗ - ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το EuroWorking Group (EWG) στη σημερινή του συνεδρίαση (02/03/2018) διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν. Τα ζητήματα στα οποία σημειώθηκε πρόοδος και «ξεμπλόκαραν» την εκταμίευση της δόσης κατά τους θεσμούς είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το Ελληνικό. Η εκταμίευση των 5,7 δισ. αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ μαζί με την τέταρτη αξιολόγηση θα συζητηθούν και τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)