ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα SOS για να μη χάσετε τις φορορυθμίσεις

Όλα τα SOS για να μη χάσετε τις φορορυθμίσεις

Ποιες είναι οι απλές κινήσεις προκειμένου να προστατευτούν οι 800.000 φορολογούμενοι που έχουν κάνει ρυθμίσεις στην Εφορία.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - 800.000 ΑΤΟΜΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

Από φέτος τέθηκε ως προϋπόθεση για να διατηρήσει ένας φορολογούμενος τη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που έχει λάβει από τη φορολογική διοίκηση το να εξοφλεί ή να ρυθμίζει έγκαιρα όλες τις νέες φορολογικές οφειλές του.

Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος», κυρίως για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία πλέον δεν προσφέρεται στους φορολογούμενους. Προσφέρεται μόνο η πάγια ρύθμιση έως 12 δόσεων για τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έως 24 δόσεων για έκτακτες φορολογικές οφειλες.

Εντός του έτους οι φορολογούμενοι με ρυθμίσεις οφειλών θα κινδυνεύσουν να χάουν τις ρυθμίσεις τους, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δύο μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις.

  • το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα εκδοθεί το αργότερ έως το τέλος Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί σε ώς τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος)
  • τον φετινό ΕΝΦΙΑ του οποίου το εκκαθαριστικό αναμένετια να εκδοθεί το αργότερο έως τα τέλη Αυγούστου και ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο)

Έτσι, ακόμα και μια ημέρα να καθυστερήσουν οι οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσεις με την πάγια ρύθμιση τις παραπάνω οφειλές, θα χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή άλλες ρυθμίσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του ρυθμισμένου ποσού που οφείλουν στην Εφορία θα γίνει άμεσα απαιτητό και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις.

Η εμπρόθεσμη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών είναι πλέον τεχνικά εφικτή καθώς άνοιξε η σχετική επιλογή στο taxisnet.

Η ρύθμιση των οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για το taxisnet (www.aede.gr).

Στη σχετική εφαρμογή, θα πρέπει ο φορολογούμενος να δηλώσει το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός του, τις μηνιαίες δαπάνες του και από τη διαφορά να προκύπτει η δυνατότητά του να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.

Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών να πληρωθεί η πρώτη δόση. Η ρύθμιση είναι έντοκη με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Η δεύτερη επιλογή που έοχυν οι φορολογούμενοι είναι να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας τη νέα φορολογική οφειλή και μάλιστα άτοκα σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνα ελαιόλαδα στην αγορά - Δείτε τις μάρκες που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

Χαμός με Λεβέντη στο ΣΕΦ: Τα «έχωσε» σε ΓΑΠ και Σημίτη - Τον γιούχαραν και αποχώρησε