ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» διαρκείας ζητεί η Μέρκελ

«Κούρεμα» διαρκείας ζητεί η Μέρκελ

«Κούρεμα» διαρκείας συστήνει για το ελληνικό χρέος έκθεση της γερμανικής καγκελαρίας, που παραδόθηκε στους γερμανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η έκθεση, που δημοσιοποιείται μόλις μια μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για τη λεγόμενη μόχλευση του ταμείου χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, φέρει την ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτική» και αναφέρει πως ένα και μοναδικό «κούρεμα» δεν φτάνει.

Η έκθεση στηρίζεται στο πρόσφατο πόρισμα της Τρόικα, κάνει αναφορά σε «κούρεμα» 50-60% και υπογραμμίζει πως η απομείωση του χρέους θα πρέπει να έχει διαρκή μορφή.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες και προβλέπεται πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα εσωτερική υποτίμηση και εξυγίανση του προϋπολογισμού.

Εξάλλου προβλέπει μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 5,5% το 2011 και 3% το 2012 και ανάπτυξη υποδεέστερη από την αναμενόμενη. Το χρέος, σύμφωνα με το έγγραφο, θα ανέλθει στο 186% του ΑΕΠ το 2013 για να πέσει στο 152% το 2020 και στο 130% το 2030.

«Για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι αναγκαία μια νέα, υπό γενναιόδωρους όρους χορηγημένη δημόσια υποστήριξη σε συνδυασμό με την πρόσθετη άφεση χρεών εκ μέρους των ιδιωτών δανειστών» τονίζεται στο έγγραφο.