ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πέρασαν αναίμακτα τα stress tests

Τράπεζες: Πέρασαν αναίμακτα τα stress tests

Oι ελληνικές τράπεζες περνούν αλώβητες τη διαδικασία των stress tests, χωρίς καμία εξ αυτών να οδηγείται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο τυπικός επίλογος του τεστ αντοχής θα γραφτεί στις 5 Μαΐου, με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Η ουσιαστική λήξη, ωστόσο, σηματοδοτήθηκε με τα ραντεβού των τραπεζιτών με τον SSM στις 18 και 19 Απριλίου στη Φρανκφούρτη. Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, ο SSΜ έδωσε το τελικό πόρισμά του στις τράπεζες.

Επ' αυτού, μέσα στο δεκαπενθήμερο που απομένει μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του stress test από την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, αλλά όχι και να διαπραγματευθούν με τον επόπτη.

Η διαδικασία της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμόρφωσε τους κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ένα εύρος από περίπου 5,8% μέχρι 10%. Στα προηγούμενα stress tests που οδήγησαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ο ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο είχε οριστεί στο 5,50%. Στα φετινά stress tests, ο SSM δεν όρισε αντίστοιχο ελάχιστο όριο, αφού δεν έδωσε στη διαδικασία τη μορφή pass or fail ώστε να χρειάζεται ο καθορισμός πήχη επιτυχίας.

Το προσεχές διάστημα θα είναι περίοδος προετοιμασίας για τις τράπεζες, ώστε να επικοινωνήσουν το αποτέλεσμα του stress test στους επενδυτές καθώς και να καταστρώσουν τυχόν σχέδιο για την κάλυψη υστέρησης στους κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η περίπτωση να ζητηθεί ένα τέτοιο κεφαλαιακό πλάνο από τον επόπτη, σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση, ούτε καν είναι απαραίτητο να λάβει τη μορφή αύξησης κεφαλαίου.

Η ολοκλήρωση των stress tests, χωρίς καμία τράπεζα να οδηγείται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν αφήνει ακάλυπτη την περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί να συμπληρώσει, έστω και ελάχιστα, τους κεφαλαιακούς της δείκτες.

Σχετικές ειδήσεις