ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κρυμμένα» ακίνητα το στόχαστρο της εφορίας

«Κρυμμένα» ακίνητα το στόχαστρο της εφορίας

Κρυμμένα ακίνητα από την εφορία αναζητεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κυρίως αν αυτά ανήκουν σε οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου.

Στόχος είναι να βρεθούν έτσι ώστε να δηλωθούν στο Ε9 και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι, για να μειωθεί το τεράστιο στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες το πρώτο δίμηνο του έτους διευρύνθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αναζητεί και τους εγγυητές των οφειλετών.

Στο στόχαστρο της Αρχής έχουν εισέλθει περισσότεροι από 250.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000 ευρώ. Δόθηκε εντολή στις ελεγκτικές μονάδες να αναζητήσουν στα αρχεία του Κτηματολογίου εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα που τυχόν έχουν φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία και δεν τα έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9.

Με τον εντοπισμό τους, τα ακίνητα θα δεσμεύονται και αμέσως θα εγγράφονται σε αυτά υποθήκες για να διασφαλίσει το Δημόσιο τα συμφέροντά του όταν τα ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της διεύθυνσης εισπράξεων της Αρχής, στο στόχαστρο βρίσκονται οφειλέτες, συνυπόχρεοι ακόμα και οι εγγυητές των οφειλετών, στους οποίους τις προσεχείς μέρες θα αποσταλεί ατομική ειδοποίηση και αν δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση της φορολογικής αρχής θα ληφθούν εις βάρος τους μέτρα όπως κατάσχεση και εγγραφή υποθήκης σε ακίνητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Ε9 ή έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

• Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
• Πρόσθετο φόρο που υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
• Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Σχετικές ειδήσεις