ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ξένα χέρια οι τύχες της Ελλάδας

Σε ξένα χέρια οι τύχες της Ελλάδας

Σε μόνιμη εποπτεία περνάει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε των Βρυξελλών.

Το κείμενο, σύμφωνα με το ert.gr, προβλέπει ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, πέραν των περιοδικών ελέγχων της Τρόικα, με τεχνοκράτες ειδικούς, που θα εργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση.

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης καμία ελληνική κυβέρνηση εφεξής δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις, εάν δεν ανάψουν το «πράσινο φως» οι πιστωτές.

Στόχος της νέας δομής η συνδρομή στην Τρόικα σχετικά με την αποτίμηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην αποτελεσματική χρήση των δανείων - «μαμούθ» ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επίσης συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, όπως και η αναμόρφωση της συνθήκης δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με βάση της αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Επιπλέον θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών-ομολογιούχων.