ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είστε άνεργος; Δείτε αν δικαιούστε επίδομα

Είστε άνεργος; Δείτε αν δικαιούστε επίδομα

Το δικαίωμα να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου και ταυτόχρονα να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ), προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ για τον νόμο 4430/2016.

Τι αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ - Όλες οι αλλαγές και οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης θα διατηρούν, υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας και την ιδιότητα του ανέργου.

Οι τρεις προϋποθέσεις :

-Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για 4 μήνες τουλάχιστον

-Να έχουν δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος στο οποίο θα συμμετέχουν

-Να έχουν παρέλθει δύο ημερολογιακά έτη από την προηγούμενη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Η νέα ρύθμιση φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους ανέργους που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

- Ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται πλέον και ως χρόνος ανεργίας, καθώς οι άνεργοι που συμμετείχαν σε αντίστοιχα προγράμματα, σύμφωνα με τον παλιό νόμο, παρέμεναν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού, αλλά ο χρόνος κατάρτισης δεν προσμετρούνταν ως χρόνος ανεργίας.

- Οι επιδοτούμενοι άνεργοι μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα το επίδομα ανεργίας και την αποζημίωση από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.Αντίθετα, ο παλιότερος νόμος προέβλεπε συμψηφισμό επιδόματος και αποζημίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους μακροχρόνια ανέργους οι προϋποθέσεις είναι δύο:

- η πρώτη (εγγραφή για τουλάχιστον 4 μήνες στο μητρώο ανέργων) πληρούται εξ ορισμού.

- Οι μακροχρόνια άνεργοι για να διατηρήσουν την ιδιότητα του ανέργου και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας κατά τη διάρκεια τις κατάρτισης και να λάβουν τις όποιες κοινωνικές παροχές (φοροαπαλλαγές, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος κλπ) θα πρέπει να προσκομίσουν μια δήλωση στον ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης στο οποίο θα συμμετέχει, με τον περιορισμό της μη συμμετοχής του σε αντίστοιχο πρόγραμμα τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι άνεργοι που δεν πληρούν τις αναφερόμενες προϋποθέσεις διαγράφονται για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ανέργων με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όσον αφορά στους άνεργους που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης πριν από την ψήφιση του νόμου (Οκτώβριος του 2016), η μεταβατική διάταξη προβλέπει ότι εφόσον δηλώσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν τους αναγνωρίζεται ο χρόνος κατάρτισης ως χρόνος ανεργίας και κρατούν τυχόν επιδόματα που έχουν λάβει χωρίς καμία προϋπόθεση. Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίζεται η 30η Ιουνίου 2017.

Σχετικές ειδήσεις