ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3,4 δισ. ευρώ τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου το Μάρτιο

Στα 3,4 δισ. ευρώ τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου το Μάρτιο

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, καθώς ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 3,4 δισ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητες σε σύγκριση με το τέλος του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τα «φέσια» του Δημοσίου έως τις 20 Αυγούστου οπότε λήγει και το Μνημόνιο. Μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχώρησε σε επιστροφές φόρων 100 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ωστόσο το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δεν μειώθηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ από 2,61 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από τα 776 εκατ. ευρώ στα 675 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 1,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ακολουθούν τα νοσοκομεία (529 εκατ. ευρώ από 439 εκατ. ευρώ), τα λοιπά νομικά πρόσωπα (389 εκατ. ευρώ από 352 εκατ. ευρώ) και η τοπική αυτοδιοίκηση (326 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο από 273 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο).

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις