ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μπαράζ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Νέο μπαράζ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Καθημερινά αναρτούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέοι πλειστηριασμοί με τον αριθμό αυτών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έως τις 12 Δεκεμβρίου να φθάνει τους 4.902.

Τα πρώτα 15 ακίνητα οφειλετών της Εφορίας που βγήκαν στο ηλεκτρονικό σφυρί στις 27 Απριλίου δεν προσέλκυσαν αγοραστές με αποτέλεσμα να κηρυχθούν άγονοι.

Τα ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, συνήθως τα αγοράζουν οι ίδιες, οι οποίες στη συνέχεια προχωρούν στην εκποίησή τους.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι. Και έχει λόγο που το κάνει. Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.

Στην περίπτωση που δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή θα βγαίνουν στο σφυρί ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές.

Ετσι εκτιμάται ότι θα βρεθούν αγοραστές που θα τα αποκτήσουν και από το τίμημα θα εισπράξει η Εφορία μέρος των οφειλών.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο».

Ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Άρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

Σχετικές ειδήσεις