ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις 2018: Ελάχιστοι οι δικαιούχοι της επιστροφής φόρου

Φορολογικές Δηλώσεις 2018: Ελάχιστοι οι δικαιούχοι της επιστροφής φόρου

Χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι που περιμένου την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης για να πάρουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος. Ηύπαρξη εκπτώσεων φόρου οδηγούσε στην έκδοση πιστωτικού εκκαθαριστικού, δηλαδή επιστροφής.

Οι δαπάνες των φορολογούμενων που εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα ή μείωναν απευθείας τον φόρο εισοδήματος ήταν η δαπάνη για τόκους στεγαστικού δανείου με το οποίο είχε αποκτηθεί πρώτη κατοικία, η δαπάνη για ενοίκιο κύριας κατοικίας, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό καθώς και η δαπάνη για την επένδυση για τρία έτη σε αμοιβαία κεφάλαια.

Από το 2010 έως και σήμερα αν ανατρέξει κάποιος στον πίνακα 7 της φορολογικής δήλωσης θα διαπιστώσει ότι ελάχιστες είναι πλέον περιπτώσεις δαπανών που μειώνουν τον φόρο εισοδήματος και αυτές αφορούν ακόμη λιγότερους φορολογούμενους. Ακόμη και η έκπτωση ιατρικών δαπανών που υπήρχε, ακόμη και υπό προϋποθέσεις, μέχρι την περυσινή φορολογική δήλωση, στην φετινή έχει καταργηθεί.

Σήμερα η έκπτωση φόρου αφορά μόνο για δωρεές χρηματικών ποσών στο δημόσιο ή ακόμη και δωρεές χρηματικών ποσών για την προεκλογική εκστρατεία υποψήφιων βουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών διεύρυνε ουσιαστικά τη φορολογική βάση. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος ή έχασαν την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, το φορολογικό έτος 2010 (φορολογική δήλωση 2011), οι φορολογούμενοι που έλαβαν επιστροφή φόρου ήταν 1.977.738 ή το 36,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων. Το σύνολο του ποσού που επεστράφη στους φορολογούμενους ήταν 1,58 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό έτος 2016 (δηλώσεις 2017) τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είχαν μειωθεί στα 975.513, δηλαδή μόλις στο 15,54% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων και το συνολικό ποσό που επεστράφη ήταν μόλις 374,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με το 2010 έχει μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις