ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκτακτη» η εισφορά αλληλεγγύης και επίσημα

«Έκτακτη» η εισφορά αλληλεγγύης και επίσημα

Ελπίδες για μείωση ακόμα και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο μέλλον δημιουργεί πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η εισφορά χαρακτηρίζεταιως «έκτακτη». Το συμβούλιο καλούμενο να απαντήσει επί του θέματος έκρινε ομόφωνα ότι η εισφορά αλληλεγγύης δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι ενσωματώθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και η ενσωμάτωσή της αυτή περιλαμβανόταν στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Στο σκεπτικό της σχετικής γνωμοδότησης τονίζεται ότι η εισφορά επιβλήθηκε μόνο και μόνο ως μέτρο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια και την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Αυτό σημαίνει πως δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος καθώς οι φόροι έχουν το χαρακτηριστικό ότι χρηματοδοτούν πάγιες λειτουργικές ανάγκες του κράτους. Έτσι, η εισφορά αλληλεγγύης είναι ουσιαστικά και μη ανταποδοτική για τους φορολογούμενους.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των αντίμετρων που έχουν συμφωνηθεί για εφαρμογή από το 2020 και μετά -εφόσον δοθεί η έγκριση για εφαρμογή από τους θεσμούς- η εισφορά πρόκειται να καταργηθεί για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και να μειωθεί για εισοδήματα 30.000 έως 65.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις