ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Τέλος στις Εφορίες

ΑΑΔΕ: Τέλος στις Εφορίες

Νέοκύμα «αποσυμφόρησης» των εφοριών και συγκεκριμένα των τμημάτων Μητρώου και οχημάτων των φορολογούμενων ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, αφορά στα τμημάτα Μητρώου και οχημάτων των φορολογούμενων. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι γλιτώνουν την ταλαιπωρία περιμένοντας στον γκισε για την εξυπηρέτησή τους. Οι επισκέψεις κοστίζουν σε χρόνο και ταλαιπωρία στους φορολογούμενους αλλά ταυτόχρονα στερούν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με πληφορίες του Capital.gr, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει έως το τέλος του έτους να μην είναι υποχρεωτική η επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία για τις εξής συναλλαγές και γνωστοποιήσεις:

-έγγαμη σχέση
-σύναψη συμφώνου συμβίωσης
-διαζύγιο
-διάσταση συζύγων
-αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας
-αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας
-κλοπή οχήματος
-καταστροφή οχήματος
-απόσυρση οχήματος.

Για τις συγκεκριμένες συναλλαγές που αφορούν στα οχήματα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δυο χρόνια τεράστιο πρόβλημα κατά την προσπάθεια διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων ΙΧ. Στα αρχεία των εφοριών εμφανίζονταν να βρίσκονται σε κίνηση και να είναι ανασφάλιστα οχήματα τα οποία είχαν αποσυρθεί, κλαπεί ή καταστραφεί πριν από χρόνια.

Η άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ για όλες τις παραπάνω μεταβολές αναμένεται να γίνει μέσω της διασύνδεσης των εφοριών με τα αντίστοιχα αρχεία των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, αρχικά σε πιλοτική βάση, την αντιστροφή της διαδικασίας ενημέρωσης των φορολογούμενων για ζητήματα που τους αφορούν. Ενώ μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι πηγαίνουν στις εφορίες για να λύσουν τις απορίες τους, σχεδιάζεται πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει την επίσκεψη στελέχους της εφορίας σε φορολογούμενο.

Σχετικές ειδήσεις