ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις 2018: Αλαλούμ με τις δηλώσεις Ε1 των συνταξιούχων

Φορολογικές Δηλώσεις 2018: Αλαλούμ με τις δηλώσεις Ε1 των συνταξιούχων

Αλαλούμ με τις δηλώσεις Ε1 των συνταξιούχων καθώςάλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών του Γενικού Λογιστηρίου.

Άλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών του Γενικού Λογιστηρίου

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά τι χρήματα πήραν το 2017 οι συνταξιούχοι και τι φόρο πρέπει να πληρώσουν φέτος. Συνταξιούχοι του δημοσίου διαπιστώνουν ότι άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λοιγστηρίου του Κράτους, για τα εισοδήματα του 2017. Αλλάζοντας τα ποσά στην βεβαίωση αποδοχών, αλλάζει και το φορολογητέο εισόδημα που δηλώνεται στο φετινό Ε1.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από την Γενική Γραμματεία Πληρφοροριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών «έγιναν αλλαγές στα εκκαθαριστικά κάποιων συνταξιούχων του δημοσίου» με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες Συντάξεων του Δημοσίου να δώσουν λάθος βεβαιώσεις.

Άγνωστο παραμένει εαν τα λάθη αφορούν στα αναδρομικά ή τα έκτακτα μερίσματα που πήραν κάποιοι συνταξιούχοι. Πάντως χάος θα επικρατήσει σε περίπτωση που το νέο ποσό της Βεβαίωσης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει προσυμπληρωθεί στην δήλωση Ε1 και εμφανίζεται και στην Ενημέρωση Αποδοχών 2017 στην ιστοσελίδα του Taxisnet.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου που έκαναν ήδη δήλωση Ε1

Άγνωστος παραμένει ο φόρος θα πληρώσουν τελικά όσοι έκαναν δήλωση Ε1 με βάση τις λάθος βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι σπεύσουν τώρα να κάνουν διόρθωση της δήλωσης που έχουν ήδη υποβάλει, αφού το Taxisnet δεν δέχεται ακόμη τροποποιητικές δηλώσεις.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει τώρα να ελέγξουν:

- Μέσω ίντερνετ αν άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε εκδοθεί και αναρτηθεί στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχων”, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr).

- Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση Ε1, πρέπει να ελέγξουν από μόνοι τους -αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή ειδοποίηση προς το παρόν- μήπως πρέπει να αλλάξουν την δήλωση που κατέθεσαν.

- Όσοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν διαφορές με βάση την νέα Βεβαίωση Αποδοχών,θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση.

Προσοχή: Για όσους κάνουν τροποποιητική και την υποβάλουν άμεσα, το σύστημα Taxisnet τις δέχεται επιβάλλοντας όμως πρόστιμο. Το πρόστιμο μπορεί, θεωρητικά, να διαγραφεί εκ των υστέρων από την ΑΑΔΕ. Αν δεν θέλουν να μπλέξουν με πρόστιμα, θα πρέπει να περιμένουν πότε θα ανοίξει το Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις.

- Κάποιοι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ξαφνικά πως εμφανίζονται να πήραν περισσότερα ή λιγότερα, σε σχέση με όσα έδειχνε η προηγούμενη Βεβαίωση Αποδοχών από συντάξεις, χωρίς να ξέρουν πού ήταν το λάθος και ποια βεβαίωση είναι τελικά η σωστή. Με βάση την τελευταία Βεβαίωση, θα πρέπει να συντάξουν και δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγαλύτερος ή μικρότερος φόρος, σε σχέση με την προηγούμενη Βεβαιώση Αποδοχών που είχε αναρτηθεί.

Ακόμα δεν είναι σαφές εάν το πρόβλημα αφορά μόνον συνταξιούχους Δημοσίου ή τα ίδια λάθη έχουν γίνει και σε συνταξιούχους άλλων Ταμείων -ή και εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις