ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταξιδεύουν οι όρκες για.. κούρα ομορφιάς

Ταξιδεύουν οι όρκες για.. κούρα ομορφιάς

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάθε χρόνο τα εντυπωσιακά κήτη οι φάλαινες-δολοφόνοι της Ανταρκτικής, αφήνουν την παγωμένη περιοχή τους και ταξιδεύουν στα ζεστά νερά της Νότιας Αμερικής, για να αλλάξουν δέρμα.

«Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι-αστραπή σε θερμά τροπικά νερά» εξηγεί ο ερευνητής Τζον Ντέρμπαν, από την Αμερικανική Υπηρεσία Μελέτης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). «Είναι σαν να κολυμπά κανείς από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και πίσω σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα» προσθέτει.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εντυπωσιακά θηλαστικά αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, προκειμένου να βρεθούν από τους -1,9 βαθμούς Κελσίου, στους 24,2 βαθμούς Κελσίου και να υποβληθούν σε μια πλήρη αλλαγή δέρματος. «Οι συνθήκες διαβίωσης στην Ανταρκτική είναι πολύ δύσκολες και για τον λόγο αυτό, οι όρκες πρέπει να μεταναστεύσουν προκειμένου να καταφέρουν να ανανεώσουν το δέρμα τους» αναφέρει ο Ντέρμπαν. «Υποπτευόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι φάλαινες, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο».

Τα νέα ευρήματα των Αμερικανών ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο Biology Letters.