ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού 2018: Ακόμα δεν «άνοιξε» η πλατφόρμα ξεκίνησαν τα προβλήματα

Επίδομα παιδιού 2018: Ακόμα δεν «άνοιξε» η πλατφόρμα ξεκίνησαν τα προβλήματα

Την Παρασκευή το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις το Α21 από τον ΟΠΕΚΑ και την ΗΔΙΚΑ για το επίδομα παιδιού 2018 και συγκεκριμένα την β΄δόση.

Η δόση του επιδόματος τέκνων του επιδόματος τέκνων θα δοθεί το διάστημα 25-27 Ιουνίου. Ωστόσο η έναρξη της υποβολής ήρθε με προβλήματα στις διασταυρώσεις.

«Δεν πληροίτε το κριτήριο της μόνιμης διαμονής όπως αυτό προκύπτει από τον έλεγχο υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Ο έλεγχος της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου καθώς και των εξαρτώμενων τέκνων του στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.» Είναι το μήνυμα που λαμβάνουν αρκετοί αιτούντες με αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης τους.

Τα πιο συχνά προβλήματα

Το επίδομα παιδιού χορηγείται εφόσον οι δικαιούχοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

- Το κριτήριο αυτό της διαμονής στις διασταυρώσεις έχει τεχνικό πρόβλημα αφού ήδη πολλοί είναι οι αιτούντες που τους έχει κοπεί ενώ έχουν κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις κανονικά.

- Πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί από αιτούντες και είναι ο «αρ.απόφασης δικαστηρίου για την επιμέλεια των παιδιών». Ενώ το Α21 ζητά για την απόδειξη της επιμέλειας των τέκνων την απόφαση του δικαστηρίου αιτούντες καταχωρώντας τον αριθμό της απόφασης δεν τον δέχεται.

- Το σύστημα θεωρεί ότι όλα τα τέκνα που που είναι γεννημένα το 2000, ακόμη και μετά τον Ιούνιο, ενήλικα και για αυτό απορρίπτει την αίτηση των δικαιούχων.

Προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Επιδόματος Παιδιού (Α21) 2018 είναι η προηγούμενη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα εισοδήματα του 2017.

Υπενθυμίζεται, ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή/και αίτηση Α21 μετά την 20η Ιουνίου και μέχρι το τέλος του 2018. Στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ δόσης 2018, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 έως και την 20η Ιουλίου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν φυσικά και οι επόμενες προβλεπόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε καταβολή επιδόματος παιδιού θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί καθώς και τυχόν συμψηφισμοί οφειλών προηγούμενων ετών που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.

Σχετικές ειδήσεις