ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Δημοσίου: Λάθη στις Βεβαιώσεις Αποδοχών - Τι πρέπει να προσέξετε

Συντάξεις Δημοσίου: Λάθη στις Βεβαιώσεις Αποδοχών - Τι πρέπει να προσέξετε

Αλλάζουν αυτόματα βεβαιώσεις αποδοχών και εκκαθαριστικά φόρου συνταξιούχων του Δημοσίου για τα λάθη του ΓΛΚ.

Στο Taxisnet ή στα email που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν υποβάλλει ήδη την δήλωση Ε1 στην εφορία για να δουν αν τους έχει σταλεί ειδοποίηση με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους ενημερώνουν ότι ήταν λάθος η Βεβαίωση Αποδοχών για τις συντάξεις που έλαβαν για το 2017 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αλλάξει και η δήλωση και το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν τον Ιούλιο του 2018.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν λάθη στις Βεβαιώσεις Αποδοχών χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αφορά περίπου 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1.

Το λάθος που διαπιστώθηκεήταν ότι, ενώ μετά τα μέσα του 2017 άλλαξαν οι κρατήσεις για την Υγειονομική Περίθαλψη και άρχισαν να υπολογίζονται στο ύψος του καταβαλλόμενου ποσού της συντάξεως, το μηχανογραφικό σύστημα της διεύθυνσης Συντάξεων του δημοσίου εξέδωσε τις ετήσιες Βεβαιώσεις Αποδοχών σαν να είχαν γίνει αυξημένες κρατήσεις -όπως αυτές γίνονταν ως τότε στην αρχική σύνταξη χωρίς να αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα,οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν το αμέσως προσεχές διάστημα στα εξής βήματα:

- Θα διορθώσουν αυτόματα τις Βεβαιώσεις Αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη

- Αυτόματα θα διορθωθούν και περίπου 80.000 φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν ήδη υποβληθεί

- Θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email τους ότι άλλαξε η Βεβαίωση αποδοχών και το εκκαθαριστικό της δήλωσης φόρου εισοδήματος που έχουν υποβάλει ήδη

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τους 80.000 συνταξιούχους που θα ειδοποιηθούν ότι άλλαξε το εκκαθαριστικό τους, αλλά και όσους δεν έχουν μεν υποβάλει ακόμα την δήλωση Ε1, αλλά την έχουν αφήσει προσωρινά αποθηκευμένη στο Taxisnet για να την υποβάλουν αργότερα, έχοντας συμπληρώσει τα λανθασμένα στοιχεία που εμφάνιζαν οι πρώτες Βεβαιώσεις Αποδοχών του 2017.

Επιπλέον, μπορεί οι διορθώσεις στις κρατήσεις να αφορούν στην εισφορά Περίθαλψης και μόνον, θεωρητικά, πρόκειται κυρίως για μικροποσά. Παρόλα αυτά, αλλάζει το εκκαθαριστικό και αυξάνεται ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν στα τέλη Ιουλίου οι συνταξιούχοι, σε σχέση με όσα υπολόγιζαν βασιζόμενοι στα αρχικά εκκαθαριστικά. Και αυτό επειδή οι κρατήσεις υπέρ Υγείας εμφανίζονταν αρχικά να είναι υψηλότερες (υπολογιζόμενες επί υψηλότερης σύνταξης) ενώ στην πραγματικότητα ήταν μικρότερες -αφού προσαρμόστηκαν στα τέλη του 2017 στις ήδη μειωμένες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και το αποτέλεσμα φόρου της εκκαθάρισης, σε σχέση με εκείνο που ήδη γνώριζαν ότι θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι.

Σχετικές ειδήσεις