ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά «φωτιά» για 1 εκατ. ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά «φωτιά» για 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώνπερίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ενώ αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο είναι όσοι έχουν ακίνητα σε «λαϊκές» περιοχές.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και στις 14 του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί οι νέες Τιμές Ζώνης, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιαμό που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.

Ωστόσο αν και βρισκόμαστε στο παρά πέντε η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, αφού οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για «σπαστή» αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αντίστοιχη αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των Ζωνών, ο υπουργός Οικονομικών, χθες ανέφερε ότι αυξήσεις ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν μόνο στο 15% των υπόχρεων, κάτι που σημαίνει ότι οι αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μετακίνηση των υπόχρεων στο υψηλότερο κλιμάκιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας για το περιεχόμενο του επικείμενου πολυνομοσχεδίου που αφορά στην ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος,

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων θα επιφέρει τα εξής στον φετινό ΕΝΦΙΑ:

- το 15% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 950.000 ιδιοκτήτες θα δουν αυξήσεις. - Οι αυξήσεις αυτές θα είναι σε πολλές περιπτώσεις έως 20 ευρώ
- το 67% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 4,25 εκατ ιδιοκτήτες, δεν θα δουν καμία μεταβολή στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος
- το 18% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 1,15 εκατ, ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Τι θα συμβεί στις «λαϊκές» περιοχές (με τιμές Ζώνης 500 ευρώ ή μεταξύ 500- 750 ευρώ/τ.μ.)

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για λελογισμένες αυξήσεις ΕΝΦΙΑ ως 20 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις, για να περιοριστεί η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι δεν θα εναρμονιστούν με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, που για πολλές Ζώνες έφταναν ή ξεπερνούσαν το 50%.

Για όσους τώρα θα δούν φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ (15%), το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε τμηματική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, για να μη βγουν εκκαθαριστικά «φωτιά», εκεί ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις .

Ωστόσο, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι διαρθρωμένος ο ΕΝΦΙΑ και παρά την εφάπαξ αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν θα δει κάποια μεταβολή στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Για το ότι ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διάρθρωση του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα,, οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου αλλάζουν κατά κανόνα ανά 500 ευρώ τιμή ζώνης με αποτέλεσμα παρά τις αυξήσεις ή μειώσεις που έρχονται να μην αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου.

Το μόνο πέπλο προστασίας θα είναι αύξηση του αφορολογήτου του Συμπληρωματικού Φόρου στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις