ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Reuters: Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το καλοκαίρι λόγω... Ιταλίας

«Βόμβα» Reuters: Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το καλοκαίρι λόγω... Ιταλίας

«Ντόμινο» σημαντικών εξελίξεων που παρασέρνει και την Ελλάδα έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, βάζοντας - σύμφωνα με το Reuters - τροχοπέδη στην καλοκαιρινή… έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου κάνει λόγο για αναβολή των ελληνικών σχεδίων έκδοσης νέου δεκαετούς ομολόγου κάνει λόγο το πρακτορείο, λόγω... Ιταλίας.

«Η κρίση στην Ιταλία οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να αναβάλει για λίγους μήνες την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου», μεταδίδει το Reuters.

Γιατί μπορεί «η Αθήνα να σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο», ωστόσο, «το σχέδιο φαίνεται πως παίρνει αναβολή για το φθινόπωρο όταν η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει πετύχει συμφωνία για ελάφρυνση χρέους».

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σημειώνει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αποδίδει την αναβολή στο χάος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις 15 δισ. ευρώ πριν από το 2019, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters να υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020 χωρίς την έκδοση ομολόγου, χάρη στο ταμειακό απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί.

«Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος», εξηγεί χαρακτηριστικά άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Τους προηγούμενους μήνες, η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επανάληψη των παραπάνω επιτυχημένων εκδόσεων, καταλήγει το Reuters.