ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόνοι ουρανίου στο κέντρο της Ιορδανίας

Τόνοι ουρανίου στο κέντρο της Ιορδανίας

Ανακαλύφθηκαν 12.300 τόνοι ουρανίου στην κεντρική Ιορδανία, από την Γαλλική εταιρία πυρηνικής ενέργειας «Areva», σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Petra».

Στο πλαίσιο που η χώρα της Μέσης Ανατολής, αναζητεί τρόπο αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της και η εταιρία «Jordan French Uranium Mining Company», που είναι κοινή επιχείρηση της «Areva» και της «Jordan Energy Resources Inc», ανακοίνωσε πως είναι «βεβαία ότι θα βρει ένα στρατηγικό κοίτασμα μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων τόνων ουρανίου από σήμερα ως τα τέλη του έτους και ότι το κοίτασμα είναι ουσιώδες για την αύξηση των πόρων σε πυρηνικά καύσιμα της Ιορδανίας στο μέλλον».

Το βασίλειο, το οποίο εισάγει το 95% της ενέργειας που χρειάζεται και είναι μια από τις χώρες με τους λιγότερους υδάτινους πόρους στον πλανήτη, σκοπεύει να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού καθώς και για την αφαλάτωση νερού. Ωστόσο, εκτιμάται ότι διαθέτει 1,2 δισεκατομμύριο τόνους σε αποθέματα φωσφορικού άλατος, που περιέχουν 130.000 τόνους ουρανίου.

Τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα, αναμένει η Ιορδανία, να αποκτήσει με τη βοήθεια κάποιου διεθνούς εταίρου και θα ανακοινώσει εντός του Νοεμβρίου, ποια εταιρία θα αναλάβει την κατασκευή του.

Οι τρεις εταιρίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι η «Atmea» (των Areva-Mitsubishi), η Ρωσική «Atomstroyexport» και η Καναδική «AECL».