«Τσεκούρι» στις συντάξεις: Ποιοι χάνουν ακόμα και δύο μηνιάτικα

Newsroom Newsroom

«Τσεκούρι» στις συντάξεις: Ποιοι χάνουν ακόμα και δύο μηνιάτικα

 Οι μειώσεις στην προσωπική διαφορά των συνταξιούχων θα είναι από 120 ως 350 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απώλεια μίας ως και τρεις συντάξεις ανάλογα με τη σύνταξη και τα έτη ασφάλισης.

«Κόβεται» η πρόωρη έξοδος - Πάνω από 1.000ευρώ η ετήσια απώλεια

Με νέες απώλειες που θα ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερη και δύο συντάξεων το χρόνο, κινδυνεύουν 870.000 χαμηλοσυνταξιούχοι μετά και την εφαρμογή των ήδη νομοθετημένων για το 2019 περικοπών στις συντάξεις.

Μέχρι το πέρασμα στην εποχή των Μνημονίων το κατώτατο όριο πλήρους σύνταξης γήρατος με 15 έτη ασφάλισης ήταν 486 ευρώ το μήνα. Με τους μνημονιακούς νόμους για τις συντάξεις το ελάχιστο κατώτατο όριο διαμορφώθηκε στα 345,60 ευρώ μηνιαίως.

Με βάση τον επανυπολογισμό των συντάξεων (βάσει του Νόμου Κατρούγκαλου) αναμένεται να υποστούν νέες μεγάλες περικοπές όχι μόνο όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη αλλά ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αναλυτικά, οι μειώσεις που κινδυνεύουν να υποστούν όσοι λαμβάνουν κατώτατες συντάξεις 486 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό και την επιβολή των νομοθετημένων μειώσεων θα ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ το χρόνο. Οι μηνιαίες απώλειες θα είναι στα 87 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι μειώσεις στις συντάξεις του κατώτατου ορίου των 486 ευρώ είναι αναλογικές με τις εισφορές και τον συντάξιμο μισθό που είχε ο κάθε συνταξιούχος. Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 78 έως 87 ευρώ μηνιαίως.

Ο Επανυπολογισμός

Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης υπολογίζεται με βάσει των ετών παραμονής στην Ελλάδα και μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος λιγότερης διαμονής από τα 15 έτη έως την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ανέρχεται στα 384 ευρώ το μήνα ( και μειώνεται κατά 2% το χρόνο για λιγότερα έτη ασφάλισης έως τα 15 με 10% μεγαλύτερη μείωση).

Το ελάχιστο ποσό για 15 χρόνια προϋπηρασίας και 40 χρόνια παραμονής στη χώρα είναι τα 345,6 ευρώ.

Το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης υπολογίζεται βάσει:

- Του συντάξιμου μισθού κατά το έτος συνταξιοδότησης

- Των νέων ποσοστών αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου

Για όσους συνταξιούχους υπάγονταν πρίν από τη συνταξιοδότηση σε ασφαλιστικές κλάσεις, ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται σύμφωνα με την τιμή τους το 2016. Το σύνολο σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης συγκρίνεται με την τρέχουσα.

Η «διαφορά» που προκύπτει ονομάζεται προσωπική διαφορά. Σε περίπτωση που η νέα σύνταξη υπολείπεται της τρέχουσας τότε η διδορά κόβεται από το 2019, μέχρι ποσοστού 18% της παλαιάς σύνταξης.

Υπενθυμίζεται πώς το 2020 έρχεται η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 664 ευρώ τον μήνα.

Από το 2022 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να βγουν σε σύνταξη μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 40 έτη στα 62 τους χρόνια, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 67 έτη.

Σε όλα τα παραπάνω και σε ό,τι αφορά στις αποδοχές των συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογιστεί και η μείωση που θα υποστούν όλοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου που θα σημάνει επιπλέον φόρο 650 ευρώ τον χρόνο.

«Τσεκούρι» στις συντάξεις: Ποιοι χάνουν ακόμα και δύο μηνιάτικα
01
«Τσεκούρι» στις συντάξεις: Ποιοι χάνουν ακόμα και δύο μηνιάτικα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved