ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δύσκολη εξίσωση για το ΥΠΟΙΚ - Σενάρια για αλλαγές στους συντελεστές

ΕΝΦΙΑ: Δύσκολη εξίσωση για το ΥΠΟΙΚ - Σενάρια για αλλαγές στους συντελεστές

Γράψε-σβήσε τα τελευταία 24ωρα στοεπιτελείο του υπουργείου Οικονομικών που έχει επιφορτιστεί με το ζήτημα της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών και των επακόλουθων αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Η επίλυση της αριθμητικής εξίσωσης είναι δύσκολη. Οι διορθώσεις στους συντελεστές του βασικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, που εξέταζαν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσαν ότι έστω και μια μικρή αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που κινούνται κοντά στη ζώνη των 2.000 ευρώ, θα επιφέρει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες φέρνει μεγάλες ανακατατάξεις στη φορολογία ακινήτων που δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενικευμένη αίσθηση που υπήρχε αρχικά στην αγορά και στους φορολογούμενους ήταν πως κατά κανόνα έρχονται μειώσεις στις αντικειμενικές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προτάσεις που έκαναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, στο 60% των περιοχών έρχονται αυξήσεις των τιμών ζώνης. Αφορά κυρίως για περιοχές της λεγόμενης «λαϊκής» κατοικίας καθώς και για τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Επιπλέον, αναμένονται μειώσεις στις τιμές στο 23% των ζωνών ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια οι τιμές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Η αύξηση των τιμών ζώνης -σε ορισμένες περιοχές ακόμη και πάνω από 30%- επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρώτη παρέμβαση που εξέτασαν χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών είχε να κάνει με κάποιες αλλαγές συντελεστών, πιθανώς με τη δημιουργία κάποιου ή κάποιων ενδιάμεσων κλιμακίων, προκειμένου οι επιβαρύνσεις να μετριαστούν. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στο αφορολόγητο του Συμπληρωματικού φόρου, που σήμερα επιβαρύνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο εργασίας στηρίζεται σε μεσοσταθμική αύξηση 25%.

Από την άλλη, μειώσεις Τιμών Ζώνης σχεδιάζονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η οδός Πατησίων και η οδός Αχαρνών, ωστόσο το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στους Συντελεστές Εμπορικότητας, σημαίνει ότι τα επαγγελματικά ακίνητα σε αυτές τις διαλυμένες αγορές θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα περιληφθούν σε τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στο νομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση και μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

-τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες
-τη σύσταση ειδικού μόνιμου γραφείου "τιμών ακινήτων” που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις τιμές ζώνης με βάση τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

Σχετικές ειδήσεις