ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι μπορείτε να γλιτώσετε μειώσεις στις συντάξεις έως και 127 ευρώ το μήνα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Έτσι μπορείτε να γλιτώσετε μειώσεις στις συντάξεις έως και 127 ευρώ το μήνα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Το μυστικό των ενσήμων – Ποιους αφορά και τι πρέπει να κάνουν

«Παράθυρο» για να περιορίσουν τις μειώσεις στις συντάξεις κάτω του 18% και να γλιτώσουν περικοπές έως και 127 ευρώ, ανοίγει για συνταξιούχους με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, τον οποίο είτε δεν προσέθεσαν στην αρχική τους σύνταξη, είτε πήραν το ποσό από τον έναν φορέα και έχουν λαμβάνειν συμπλήρωμα από το δεύτερο φορέα ασφάλισης όταν πιάσουν τα 67.

Το «κλειδί» για να χάσουν λιγότερα από τις περικοπές που θα έχουν λόγω του επανυπολογισμού της σύνταξης είναι τους συντελεστές αναπλήρωσης, καθώς μπορούν με αίτησή τους στον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτήθηκαν (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κ.ά) να ζητήσουν την επανακαταμέτρηση του συνολικού χρόνου ασφάλισης ώστε να ληφθούν υπόψη και τα έτη ή οι μήνες διαδοχικής που δεν χρησιμοποιήθηκαν όταν πρωτοπήραν τη σύνταξή τους.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πολιτικοί συνταξιούχοι, οι οποίοι για να πάρουν πιο νωρίς τη σύνταξη, δηλαδή με χαμηλότερο όριο ηλικίας, επέλεξαν να αποποιηθούν ένα ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης σε άλλους φορείς (π.χ. ΙΚΑ). Αυτοί οι χρόνοι βάσει του νόμου 4387/2016 οφείλουν να επανακαταμετρηθούν από τα Ταμεία, όχι για να μεγαλώσει η αρχική τους σύνταξη, αλλά για να περιοριστεί η απώλεια που θα έχουν λόγω του επανυπολογισμού.

Ο νόμος προβλέπει ότι για το ποσό σύνταξης υπολογίζονται πλέον όλα τα ένσημα που έχουν πληρωθεί από τους ασφαλισμένους και με το συνολικό χρόνο καθορίζεται ο συντελεστής αναπλήρωσης που βγάζει το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Από τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτουν αρμόδια στελέψη του ΓΛΚ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ένας νέος συνταξιούχος παίρνει ανταποδοτική σύνταξη με ενιαίο χρόνο ασφάλισης το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει για τους παλιούς συνταξιούχους, οι οποίοι άφησαν εκτός σύνταξης τυχόν ένσημα από διαδοχική ασφάλιση, είτε γιατί δεν τα αναγνώρισαν στο Δημόσιο, είτε επειδή τα αποποιήθηκαν για να θεμελιώσουν δικαίωμα και να πάρουν πιο γρήγορα σύνταξη.

Η βασική προϋπόθεση για να γλιτώσουν οι ασφαλισμένοι ένας μέρος των περικοπών είναι να καταθέσουν αίτηση και να ζητήσουν κατά τον επανυπολογισμό της σύνταξης να συνυπολογιστούν και ένσημα (μήνες ή έτη) τα οποία δεν προστέθηκαν στο αρχικό ποσό σύνταξης.

Η ωφέλεια που θα προκύπτει είναι ότι θα έχουν από 15 έως και 127 ευρώ μικρότερη μείωση από αυτή που βγάζει ο επανυπολογισμός.

Δείτε αναλυτικά ποιοι και πόσα θα γλιτώσουν

pinakas02

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο προπονητής Κώστας Πολίτης

Σχετικές ειδήσεις