ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Προς παράταση η υποβολή των δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Προς παράταση η υποβολή των δηλώσεων

Την παράταση του χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 εξετάζουν και φέτος στο υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και τη «δυσφορία» των φοροτεχνικών.

Η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, δηλαδή θα παραμείνει η 31η Ιουλίου και αυτό σημαίνει ότι η απώτερη ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις είναι η Τρίτη 31 Ιουλίου 2018.

Από τις συνολικά 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά, έχουν υποβληθεί οι μισές, δηλαδή περίπου 3 εκατ. Μένουν δηλαδή ακόμη 2,3 εκατ, δηλώσεις να υποβληθούν και ο χρόνος που απομένει για τη λήξη της προθεσμίας είναι περίπου δύο εβδομάδες.

Η παράταση θεωρείται δεδομένη από τον κλάδο των φοροτεχνικών εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για ακόμη μια χρονιά κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται και φέτος - κυρίως της ώρες αιχμής, το Taxisnet να είναι απελπιστικά αργό.

Οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του Taxisnet, το αλαλούμ με τις βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ, τα προβλήματα με τους φιλοξενουμένους αλλά και τις δηλώσεις αγροτών και συνταξιούχων.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί οι δηλώσεις φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων.

Επίσης, ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε αρκετά να αναρτήσει τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο. Ακόμη ένα πρόβλημα στις φετινές δηλώσεις είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2016 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων θα πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία.

Σχετικές ειδήσεις