ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα «έκλεισε» τα προαπαιτούμενα

Κομισιόν: Η Ελλάδα «έκλεισε» τα προαπαιτούμενα

Την Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του αυριανού (21/06) κρίσιμου Eurogroup-«Λευκός καπνός» για οριστική έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια αναμένεται από το Λουξεμβούργοτο Λουξεμβούργο

Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι υλοποιήθηκε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε η Κομισιόν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης, καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των θεσμών που καταλήγει ότι «με βάση αυτήν την ανάλυση της συμμόρφωσης, όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί».

«Αυτό ανοίγει το δρόμο για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.

«Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η έκθεση των θεσμών.

Αναλυτικά η έκθεση των θεσμών αναφέρεται σε όλα τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και στις προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν.

Τονίζεται, επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της τα επόμενα έτη, ενώ γίνεται αναφορά και στην εφαρμογή των μέτρων για το 2019 και το 2020 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντίμετρα.

Δείτε ΕΔΩ την Έκθεση Συμμόρφωσης

Διαβάστε επίσης: «Λευκός καπνός» για οριστική έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια αναμένεται από το Eurogroup

Σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το καλοκαίρι υπολογίζουν Γερμανία και ΕΕ

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για δημοσιονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, από τις Βρυξέλλες.

Αλλά και ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικ. Ολαφ Σολτς ελπίζει - όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

Ο Σολτς και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σκοπεύουν την Πέμπτη να αποφασίσουν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που «τρέχει» από το 2015.

Το πρόγραμμα εκπνέει στα μέσα Αυγούστου. Έπειτα η χώρα θα χρηματοδοτείται και πάλι από τις κεφαλαιαγορές. Εσχάτως γίνεται συζήτηση για το ύψος της τελευταίας δόσης και για πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους.

Ο Moσκοβισι δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της κι ότι εφάρμοσε εντός τριών ετών 450 μεταρρυθμιστικά βήματα. Τώρα, όπως είπε, εξαρτάται από τους εταίρους της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στον κατάλληλο συμβιβασμό. Εκτός από μία «ουσιαστικά τελευταία εκταμίευση», χρειάζεται και μία «αξιόπιστη δέσμη προκαταρκτικών μέτρων, ώστε να ελαφρυνθεί αισθητά το βάρος του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο Moσκοβισί.

Όπως επίσης είπε, κανείς δεν πρέπει να χάσει χρήματα, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων ή να αναληφθούν ακριβά παλαιά χρέη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Moσκοβισί, η Ελλάδα έχει λάβει από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση, οικονομική βοήθεια ύψους 273,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη διέθεσαν 241,3 δισ ευρώ. «Σ’ όλους εκείνους που θεωρούν ότι επρόκειτο για προγράμματα λιτότητας χωρίς αντάλλαγμα, αυτοί οι αριθμοί θα τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σολτς όπως… Μέρκελ

Την ελπίδα και την αξιολόγηση που εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα, ότι θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος, συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του, Ζανέτ Σβάμπεργκερ, η οποία έκανε επιπλέον λόγο για «επιτυχία», αν λάβει κανείς υπόψη τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών «συμμερίζεται την ελπίδα και την αξιολόγηση της καγκελαρίου, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος. Και σε αυτό το σημείο μπορώ να επισημάνω ότι έως τώρα ήταν και μία επιτυχία, κοιτάζοντας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα υπάρχουν και πλεονάσματα. Λαμβάνοντας υπόψη και τους αριθμούς σχετικά με την ανάπτυξη» δήλωσε η κ. Σβάμπεργκερ, αρνήθηκε, ωστόσο, να προκαταλάβει την απόφαση του αυριανού Eurogroup.

«Αύριο συναντάται το Eurogroup για να διαβουλευτεί για το τέλος του προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτό εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Από τη μία πλευρά πρέπει τώρα να δούμε πώς εκτιμάται η τελευταία αξιολόγηση, δηλαδή τα τελευταία milestones αυτού του προγράμματος και εάν αυτά έχουν εκπληρωθεί από την ελληνική πλευρά. Το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, η λέξη κλειδί "ελάφρυνση χρέους" περιλαμβάνεται στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν αύριο και δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις», ανέφερε η κ. Σβάμπεγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική θέση, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί επανειλημμένα και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών του ευρώ και υπάρχουν από το 2016 και 2017 αποφάσεις, στις οποίες περιγράφονται κατά κάποιον τρόπο εργαλειοθήκες, τι δηλαδή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο, ποια μεσοπρόθεσμα μέτρα, μετά το τέλος ενός προγράμματος προσαρμογής, σε συντονισμό κοινών αποφάσεων και σε συνεννόηση με ευρωπαϊκούς και άλλους θεσμούς».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις