ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ύπουλο» σχέδιο της Μέρκελ: Υπόσχεται μείωση χρέους και «φορτώνει» την Ελλάδα με πρόσφυγες

«Ύπουλο» σχέδιο της Μέρκελ: Υπόσχεται μείωση χρέους και «φορτώνει» την Ελλάδα με πρόσφυγες

Ωμός εκβιασμός από την καγκελάριο – Παζαρεύει οικονομικές ελαφρύνσεις με αντάλλαγμα την επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα -Τι αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit

«Θες να μειώσουμε το χρέος; Πάρε πίσω πρόσφυγες»! Αυτό φέρεται να λέει η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα εκβιάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit είναι «καταπέλτης» και αποκαλύπτει τον «ύπουλο» τρόπο που ασκεί πολιτική η καγκελαρία εις βάρος των υπολοίπων χωρών και κυρίως αυτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το πράγμα είναι πλέον προφανές: απειλές, εκβιασμοί και τοκογλυφικές πρακτικές. Καμία αλληλεγγύη, κανένας σεβασμός.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

merkel zeexofer

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

merkel tsipras

Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει... και εξηγεί:

«Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

Τελεσίγραφο προς Μέρκελ: Αν δεν κλείσεις συμφωνίες για τους μετανάστες ρίχνουμε την κυβέρνηση

Προθεσμία έως το τέλος του μήνα και μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στην Καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε το τελεσίγραφο δύο εβδομάδων αλλά δήλωσε ότι θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με ευρωπαίους εταίρους της για το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. Μετά την Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, δήλωσε η κυρία Μέρκελ - «δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε.

Ζητά έκτακτη σύνοδο κορυφής

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την προσφυγική κρίση επιδιώκει να συγκληθεί η Καγκελάριος της Γερμανίας, με χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, η Καγκελάριος επιθυμεί η έκτακτη «μίνι» Σύνοδος να πραγματοποιηθεί ήδη πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Καγκελάριος θέλει σε αυτή την συνάντηση να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχουν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα πάντως με Ιταλό κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς μπορεί να συγκληθεί.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένου κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Ειρήνη Λαγούδη: Αποκάλυψη - σοκ από το δικηγόρο της οικογένειας - Βρέθηκε το στίγμα του κινητού της

Σχετικές ειδήσεις