Φορολογικές δηλώσεις 2018: Οι «παγίδες» για γονείς με παιδιά που σπουδάζουν

Newsroom Newsroom

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Οι «παγίδες» για γονείς με παιδιά που σπουδάζουν

Αντιμέτωποι με «φοροκαταιγίδα» έρχονται κάθε χρόνο με τις φορολογικές δηλώσεις τους οι γονείς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα όπως επίσης χάνουν και την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. 

Χιλιάδες είναι οι έγγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι «βαρύνονται» με ένα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα. Φέτος αναμένεται να χάσουν δικαιώματα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ. Επίσης θα εισπράξουν οικογενειακά επιδόματα μειωμένα κατά 40% σε σύγκριση με αυτά που δικαιούνται.

Αναμένεται επίσης να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ διπλάσιο από αυτόν που θα έπρεπε πραγματικά να χρεωθούν, λόγω απώλειας του δικαιώματος έκπτωσης 50% επί του συγκεκριμένου φόρου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις:

1. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα προκύπτει από το άθροισμα όλων των φορολογουμένων και απαλλασσομένων επιμέρους εισοδημάτων των δύο συζύγων καθώς επίσης και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

2. Σε περίπτωση που τα δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα των συζύγων ή και των τέκνων είναι μικρότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση το άθροισμα των συγκεκριμένων τεκμηρίων.

3. Ως εξαρτώμενο τέκνο το οποίο θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο και τη σύζυγό του, λαμβάνεται υπόψη κάθε τέκνο, ανήλικο ή ενήλικο, το οποίο συνοικεί (διαμένει στην ίδια οικία) με τους γονείς του (ή έστω διαμένει σε ενοικιαζόμενη οικία λόγω φοίτησης σε κάποιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ κ.λπ.), και έχει, κατά το εκάστοτε προηγούμενο έτος, ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, πραγματικό ή προσδιοριζόμενο βάσει τεκμηρίων.

4. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι κάθε πολίτης ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ακόμη κι αν είναι εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει αποκτήσει έστω και 0,01 ευρώ πραγματικό εισόδημα ή, ακόμη κι αν δεν έχει εισπράξει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό εισόδημα, εφόσον βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης (π.χ. λόγω χρήσης κατοικίας, Ι.Χ. αυτοκινήτου κ.λπ.) ή και από κάποιο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου (π.χ. έχει πραγματοποιήσει κάποια δαπάνη αγοράς ακινήτου, Ι.Χ. αυτοκινήτου κ.λπ.) ή έχει στο όνομά του κάποια ατομική ή άλλου είδους επιχείρηση.

5. Κάθε φορολογούμενος που υποβάλλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος, έστω κι αν δεν έχει καθόλου πραγματικό εισόδημα από εργασία, έστω κι αν δεν βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, χρεώνεται από τη φορολογική διοίκηση, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Οι «παγίδες» για γονείς με παιδιά που σπουδάζουν
01
Φορολογικές δηλώσεις 2018: Οι «παγίδες» για γονείς με παιδιά που σπουδάζουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved