ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος - Τα οφέλη της Ελλάδας

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος - Τα οφέλη της Ελλάδας

Ελληνικό χρέος | Συμφωνία Eurogroup: Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/06/2018) από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος -Bild: Η Ελλάδα θα εξοικονομήσει μέχρι και 336,7 δισ. ευρώ λόγω των χορηγηθεισών ελαφρύνσεων του χρέους

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ BILD

Mε 410 ψήφους υπέρ η Bundestag ενέκρινε με ονομαστική ψηφοφορία την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Κατά ψήφισαν 226 βουλευτές, ενώ επτά βουλευτές απείχαν. Την προηγούμενη Τετάρτη η συμφωνία είχε εγκριθεί από την ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωομάδα συμφώνησε τον τερματισμό του προγράμματος για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια. Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα λήξει στις 20 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί. Οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ αποφάσισαν να παρατείνουν τις χορηγηθείσες πιστώσεις καθώς επίσης και μια δεκαετή παράταση της αποπληρωμής τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει 15 δισ. Ευρώ από το τελευταίο πρόγραμμα ως μαξιλάρι ρευστότητας, ώστε να μην απαιτηθεί να καταφύγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, προγραμματίζονται οι καταβολές των κερδών που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ναι» και σε περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα

Με τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα «κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Ασιμ Ποστ, μετά την έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία από τη γερμανική Βουλή της σχετικής εισήγησης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.

«Η συμφωνία του Eurogroup δείχνει πως η Ευρώπη είναι ικανή να δράσει», πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων του AfD, Πέτερ Μπέχρινγκερ, επέκρινε το πρόγραμμα, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο δισεκατομμυρίων», που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικονομική άποψη.

Ο βουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, δήλωσε από την πλευρά του ότι μια σκληρή, λανθασμένη πολιτική λιτότητας όξυνε την κρίση στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη προοπτική και ισότιμη συνεργασία». «Η Ελλάδα χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει», κατέληξε.

Bild για χρέος: Όφελος 336,7 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία

«H Ελλάδα θα εξοικονομήσει μέχρι και 336,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των χορηγηθεισών ελαφρύνσεων του χρέους», γράφει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τους υπολογισμούς του καθηγητή οικονομίας, Ντιρκ Μάιερ, του Πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου.

«Εξ αυτών τα 52,1 δισ. ευρώ αναλογούν στη Γερμανία. Η γιγαντιαία εξοικονόμηση είναι συνέπεια των προγραμμάτων βοήθειας των χωρών του ευρώ και του κουρεματος του χρέους το 2012. Η Αθήνα έχει λάβει συνολική βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης 272,7 δισ. ευρώ ως "επιδοτούμενα δάνεια". Έτσι, έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από το δεύτερο πακέτο βοήθειας σε 42,5 έτη κατά μέσο όρο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Επιπλέον, η καταβολή των τόκων θα ξεκινήσει το 2032, ενώ η εξόφληση από το 2033. Εκτός τούτων οι χώρες του ευρώ παραιτήθηκαν από τα κέρδη των τόκων της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους των 17 δισ. ευρώ. Μόνον οι τελευταίες συμφωνηθείσες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους από το Εurogroup ανέρχονται σε 47,9 δισ. ευρώ», όπως γράφει η Bild.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: