Κίνηση στους δρόμους: «Κόλαση» σε όλη την Αθήνα - Πώς θα φτάσετε στη δουλειά σας

Μποτιλιάρισμα στις κεντρικές λεωφόρους – Στο «κόκκινο»…

Νέα τραγωδία στη Ρόδο: Βρέθηκε στη θάλασσα πνιγμένος νεαρός άνδρας

Ένας ακόμα νεαρός άνθρωπος βρέθηκε πνιγμένος στη…

Φρικτό τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Εγνατία Οδό (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα ακόμη πολύνεκρο τροχαίο με μετανάστες σημειώθηκε…

Διδυμίδες 2018: Στη βροχή μετεωριτών με το ελληνικό όνομα αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google

Διδυμίδες: Σε μια από τις πιο θεαματικές…

Αποκλειστικό: Ο Τσίπρας έκανε πρόταση στη Λίνα Νικολακοπούλου για το Δήμο Αθηναίων

Δημοτικές Εκλογές: Το αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ για την…

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στη σύνταξή τους

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στη σύνταξή τους
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων των δημοσίων υπαλλήλων, περισσότεροι από 445.000, θα δουν μειώσεις στις αποδοχές κατά 18% με περικοπή της προσωπικής διαφοράς η οποία θα ισχύσει από τη νέα χρονιά. 

Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα διαπιστωθεί μετά τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα φέρει μηνιαία απώλεια στο εισόδημα των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα κατά μέσο όρο 170 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2.040 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις συνταξιούχων που θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες ακόμη και άνω των 300 ευρώ το μήνα. Σε δημοσίους υπαλλήλους με 35ετία και κυρίως σε ενστόλους οι πραγματικές μειώσεις του 2019 φτάνουν ως το 30,8%.

Οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια από τις μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα δούν σημαντικές μειώσεις, ώστε να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Συνολικά οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, ο νόμος (4472/2017) προβλέπει ότι από το 2019 καταργούνται και τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου ή και τέκνων για όσους τα λαμβάνουν. Με την κατάργησή τους, που την προβλέπει ο νόμος, η συνολική μείωση σύνταξης και επιδομάτων ξεπερνά το 25%. 

Από την άλλη,η  υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθησή της πως «τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019». Τόνισε δε πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρα αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο. Πάντως η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμούς όσον αφορά την διατήρηση των συντάξεων.  

Ενδεικτικά παραδείγματα συντάξεων ασφαλισμένων του δημοσίου:

- Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 1.040,29 ευρώ σύνταξη μεικτά. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 853,05 ευρώ. Απώλεια 187,24 ευρώ το μήνα.

- Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 985,6 ευρώ σύνταξη μεικτά. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 816,54 ευρώ. Απώλεια 169,06 ευρώ το μήνα.

- Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 904,9 ευρώ σύνταξη μεικτά. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 742,01 ευρώ. Απώλεια 162,89 ευρώ το μήνα.

- Συνταξιούχος αστυνομικός λαμβάνει σήμερα 1.450 ευρώ ενώ θα πάρει από τον Ιανουάριο 1.120-1.130 ευρώ. Μηνιαία απώλεια 330-340 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα»: Ποιοι και γιατί χάνουν το οικογενειακό επίδομα (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

 

PHOTO GALLERY