ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: «Υπάρχει μία κινητοποίηση στις αγορές, η Ελλάδα επιστρέφει»

Bloomberg: «Υπάρχει μία κινητοποίηση στις αγορές, η Ελλάδα επιστρέφει»

«Υπάρχει μία κινητοποίηση στις αγορές, η Ελλάδα επιστρέφει», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι όσο η χώρα πλησιάζει στην έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«Σίγουρα θα υπάρξει ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Οι επενδύσεις σε δολάριο είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοιες αποδόσεις», σχολιάζει ο Σκοτ Τίελ της BlackRock Inc.

«Αλλά και οι εκδότες κρατικών ομολόγων, και όχι μόνο, δεν χάνουν το χρόνο τους προκειμένου η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διεξάγει περιοδεία στις οικονομικές πρωτεύουσες με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων εν μέσω εικασιών ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές φέτος.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για τη χώρα.

Η Ελλάδα πλέον σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα και τον περασμένο μήνα ο οίκος S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Β+. Παρ’ όλο που το Β+ δεν αποτελεί επενδυτική διαβάθμιση, εντούτοις η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη, αναμένεται να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ζήτησης σε ενδεχόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές», αναφέρει το Bloomberg

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2022. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενδεχομένως να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα.

Η Ελλάδα έχει ήδη δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές από τον Ιούλιο του 2017 έως σήμερα. «Το γεγονός ότι δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να δουν την αντίδραση των αγορών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», σχολίασε ο Αντριου Τζάκσον της Hermes Investment Management.

Η Greylock Capital Management, που επενδύει σε υποτιμημένες ή υψηλών αποδόσεων μετοχές, θα επιθυμούσε η Ελλάδα να διαθέσει ομόλογα που θα λήγουν σε 20 με 30 χρόνια, σχολιάζει ο Ντιέγκο Φέρο.

Εντούτοις, η τρέχουσα αποχή της χώρας από τις αγορές ενδεχομένως να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ιδίως μετά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά των ιταλικών ομολόγων.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά ανήλθε σε 331 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση από τον Μάιο. Μολονότι μία νέα έξοδος στις αγορές θα δώσει την ευκαιρία για επιστροφή της χώρας, εντούτοις αποτελεί σημαντική πρόκληση, σχολιάζει ο Σκοτ Τίελ της BlackRock Inc.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ