ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eφορία: «Σαφάρι» ελέγχων σε όσους δεν έκαναν αγορές με κάρτα

Eφορία: «Σαφάρι» ελέγχων σε όσους δεν έκαναν αγορές με κάρτα

Σαφάρι ελέγχων ετοιμάζει η Εφορία σε όσους φορολογούμενους οι τράπεζες δεν απέστειλαν στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 2017.

Υπενθυμίζεται πώς για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου στις φετινές δηλώσεις οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν το 10% - 20% των αγορών της περυσινής χρονιάς με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμών.

Οι τράπεζες απέστειλαν στην εφορία τα σχετικά δεδομένα, τα οποία προσυμπληρώθηκαν στο έντυπο Ε1 των φετινών δηλώσεων.

Ωστόσο, οι εν λόγω κωδικοί μπορούν να αναπροσαρμοστούν από τους φορολογούμενους, για περιπτώσεις που από λάθος του συστήματος δεν είχαν φορτωθεί οι αγορές τους με κάρτα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι κάποιοι φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τους σχετικούς κωδικούς με «ψεύτικες» δαπάνες, για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Γι αυτό η ΑΑΔΕ ετοιμάζει στοχευμένους ελέγχους για να διασταυρώσει εάν όντως έχουν πραγματοποιηθεί οι συγκεκριμένες αγορές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Θα καλέσει λοιπόν τους φορολογούμενους να αποδείξουν πως όντως πραγματοποίησαν τις δαπάνες τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αρχικά θα ελεγχθούν οι πολίτες με μηδενικές ή ελάχιστες δαπάνες, βάση των στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες.

Κι αυτό διότι η πλειονότητα των συγκεκριμένων φορολογούμενων διόρθωσε χειροκίνητα το ύψος των δαπανών, για να πετύχει το αφορολόγητο.

Διαβάστε επίσης: Εφορία: Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις