ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«H Ελλάδα δεν βοηθήθηκε αρκετά για να μείνει όρθια»

«H Ελλάδα δεν βοηθήθηκε  αρκετά για να μείνει όρθια»

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην στάση της Άγγελα Μέρκελ στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την άποψη του η Μέρκελ άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά αυτή της η κίνηση ήταν σωστή παρά τις αντιδράσεις.

"Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη", τόνισε ο Σρέντερ, που ηγείτο της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Γερμανίας από το 1998 ως το 2005 και πρόσθεσε: "Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις".

Ο ίδιος ο Γκ. Σρέντερ έχασε την υποστήριξη των αριστερών εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό και αμέσως μετά τις εκλογές, όταν προώθησε αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Αγ. Μέρκελ δέχτηκε έντονη κριτική στη χώρα της, αλλά και στην Ευρώπη εξαιτίας της διστακτικής της στάσης στα πρώτα στάδια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Όμως, τους τελευταίους μήνες έχει κρατήσει τολμηρότερη στάση, θέτοντας σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο 67χρονος Σρέντερ παραδέχτηκε πως η Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr