ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία περιθωριοποιείται οικονομικά και αναζητά νέους συμμάχους

Η Τουρκία περιθωριοποιείται οικονομικά και αναζητά νέους συμμάχους

Η τουρκική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς καταστάσεις οι οποίες παραπέμπουν σε Νότια Αμερική.

Με την τουρκική λίρα να πέφτει από ιστορικό χαμηλό σε ιστορικό χαμηλό και με τον πληθωρισμό να καλπάζει, τα συναλλαγματικά αποθεματικά ύψους 117 δισ. δολαρίων έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα αυτά που υπάρχουν πλέον, να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για περισσότερους από δυο μήνες, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών.

Η τακτική του Ερντογάν να ελέγξει ολόκληρη τη χώρα, οδηγεί πολύ γρήγορα σε οικονομικό αποκλεισμό της Τουρκίας καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το 20%.

Δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία θεωρείται μια αναδυόμενη αγορά και με τις εκροές από τις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζονται, οι πιέσεις θα συνεχιστούν σε ομόλογα και τουρκική λίρα. Άλλωστε, η επιμονή της Τουρκίας να ολοκληρώσει μερικά μεγαλεπίβολα projects, ίσως αποδειχθεί μοιραία καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη αυξάνονται δραματικά.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν θα συνετιστεί κάτω από την πίεση των αγορών και θα αλλάξει οικονομική πολιτική, είναι απόλυτα βέβαιο ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να υιοθετήσει πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιστρέψει η ομαλότητα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τις αγορές. Αυτό θα κοστίσει στην τουρκική οικονομία αρκετές ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξή της.

Τα άσχημα παραδείγματα οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, δε στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας από το να ακολουθήσει τον ίδιο οδυνηρό δρόμο. Η Τουρκία έχει έλλειμμα που υπερβαίνει το 6% ενώ οι χρηματοδοτικές της ανάγκες από εξωτερικά κεφάλαια ανέρχονται κοντά στο 30% του ΑΕΠ της. Με την τουρκική λίρα να καταρρέει και με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα $70, τα ελλείμματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Το νέο μακροοικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά από την τελευταία εκλογική νίκη του Ερντογάν, αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το καταναλωτικό συναίσθημα αλλά και τις εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις. Ήδη, όλες οι μεγάλες εταιρίες της Τουρκίας, βρίσκονται μπροστά σε μια διπλή απειλή. Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η αύξηση των αποδόσεων των τουρκικών ομολόγων, αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες μη αποπληρωμής για πολλές ομολογιακές εκδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται μαζικές χρεοκοπίες, οι οποίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και αν κάποιες από αυτές διασωθούν κρατικά, τότε θα υπάρξει και νέα επιδείνωση των Δημοσίων οικονομικών μεγεθών.

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα θερμοί για την τουρκική οικονομία, ενώ το γεωπολιτικό σκηνικό που υπάρχει στην Τουρκία κάνει την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να αλλάξει συμμάχους με απειλές. Ο λόγος είναι ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέους οικονομικούς δεσμούς αποβλέποντας σε οικονομική στήριξη ή ακόμα και σε στρατιωτική προστασία, σε μια δύσκολη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Νέο «χαστούκι» από Fitch στο Ερντογάν – Υποβάθμισε το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου