ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά Μάτι: Κατατέθηκε τροπολογία για οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

Φωτιά Μάτι: Κατατέθηκε τροπολογία για οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

Οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που θα ψηφιστεί αργά απόψε από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά και τα φυσικά πρόσωπα που έχασαν τις εξοχικές και όχι μόνο τις κύριες κατοικίες τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία, η κοινή υπουργική απόφαση για την οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές επεκτείνεται για κάθε κατοικία φυσικών προσώπων (όχι μόνο πρώτη κατοικία) που επλήγη από τις φωτιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 της Περιφέρειας Αττικής. Mεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 600 ευρώ και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή και άτομο με αναπηρία
  • Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 5.900 ευρώ, για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής
  • Οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 4.400 ευρώ σε περίπτωση μόνιμης σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι:

  • Όλοι οι δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή υπεύθυνης δήλωσης

  • Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ο συντελεστής υπολογισμού τους. Για αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

  • Οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή άλλους φορείς και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτων και δεν φορολογούνται. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος της συνολικής δαπάνης από την επιχορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης από τους οικείους δήμους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δικαιούχων και το εύρος των ζημιών και θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς, καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπερ Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκεινται σε φορολογία.