Κοτζιάς: Εκβιαστές υπονομεύουν την τιμή όποιου τους αντιστέκεται

«Λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα» κατήγγειλε την Κυριακή…

Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται αυξήσεις – «Ανάσα» για χιλιάδες δικαιούχους

Ουδεμία ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν προκύπτει…

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μάς προειδοποιεί ΟΛΟΥΣ: Προσέξτε σε λίγες ώρες

Καιρός – Η κακοκαιρία «Ορέστης» πλησιάζει στη…

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία του Καναδά

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την…

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη…

ΣτΕ: Έτσι θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ

ΣτΕ: Έτσι θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να επιτύχουν μείωση των φορολογικών αξιών των σπιτιών τους επί των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ με απόφαση του Β' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμόν 1357/2018 απόφαση που εξέδωσε. 

Σύμφωνα με την απόφαση - «ανάσα» κάθε φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τις τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία του προσφεύγοντας σε πρώτο στάδιο στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ και εν συνεχεία ( σε περίπτωση που η προσφυγή απορριφθεί) στο αρμόδιο δικαστήριο. 

Ωστόσο, για να έχει πιθανότητες ώστε να μην απορριφθεί η ενδικοφανής προσφυγή του στη ΔΕΔ ή η ένδικη προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο, θα πρέπει αρχικά να ζητήσει τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών, προβάλλοντας τεκμηριωμένα τις απαιτήσεις τους. 

Στην απόφαση του ΣτΕ προβλέπεται ότι δεν αρκεί μόνο η υποβολή αιτήματος για ακύρωση μίας ισχύουσας τιμή ζώνης, αλλά απαιτείται και η προβολή συγκεκριμένου ισχυρισμού από τον φορολογούμενο για το ύψος στο οποίον πρέπει να επανακαθοριστεί η συγκεριμένη τιμή. 

Η απόφαση βασίζεται στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος δύναται να αμφισβητήσει την εφαρμογή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού της αξίας του ακινήτου του, ζητώντας από το δικαστήριο τον προσδιορισμό της αξίας, εφόσον θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι ουσιωδώς μαγαλύτερη από την πραγματική αγοραία αξία του. 

Διαβάστε επίσης: Οι αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών 

 

PHOTO GALLERY