ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύποπτος αξίας... 700 εκατ. ευρώ

Ύποπτος αξίας... 700 εκατ. ευρώ

Ως ύποπτοι διάπραξης κακουργημάτων καλούνται την ερχόμενη Τετάρτη από τον εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση για την πολύκροτη υπόθεση της «Proton Bank» ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ακόμη 6 μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και του ΔΣ της τράπεζας.

Αν και ο επιχειρηματίας έχει ήδη επιστρέψει στην τράπεζα 51 εκατομμύρια ευρώ εντούτοις ο εισαγγελέας τον φέρνει εκ νέου αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη αυτή τη φορά για τα πεπραγμένα της περιόδου που ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας (το 2010), καθώς από τα ταμεία της φέρεται να εκταμιεύθηκαν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας ότι είναι «αμέσου ή εμμέσου επιρροής» του κ. Λαυρεντιάδη.

Τα αδικήματα που -κατά πληροφορίες- καλούνται να αντικρούσουν είναι αυτά της «εγκληματικής οργάνωσης», της «απάτης σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου» και της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» (σ.σ ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης ο οποίος έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές κλήσεις δεν αποκλείεται να διευρύνει τον κύκλο των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων αγγίζοντας τους 20 στον αριθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των 51 εκατομμυρίων που έχει ήδη επιστρέψει ο επιχειρηματίας στην τράπεζα δεν έχει κλείσει οριστικά δεδομένου ότι η -αναπόφευκτη- αρχειοθέτηση της υπόθεσης έχει «παγώσει» από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη.