ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της Ελλάδας εν μέσω τουρκικής «καταιγίδας»

Αναβάθμιση της Ελλάδας εν μέσω τουρκικής «καταιγίδας»

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τουρκική οικονομία, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει πόντους στις τάξεις των διεθνών επενδυτών.

Χθες, σε ένα νέο επεισόδιο, ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ διπλασίασε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, στέλνοντας την τουρκική λίρα 20% χαμηλότερα, αναγκάζοντας μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν να ξεκινήσουν τις παρακλήσεις προς τον πλανητάρχη.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες, σε BB-. Πλέον, η Ελλάδα απέχει μόλις τρεις βαθμίδες από την είσοδό της στην πολυπόθητη investment grade επενδυτική κατηγορία. Η είσοδος σε αυτή την κατηγορία είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση ισχυρών μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε "BB-" από "B” προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το outlook.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Fitch, η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων, ενώ τα μέτρα για το χρέος βελτιώνουν την βιωσιμότητά του. Παράλληλα ο οίκος κάνει λόγο για βελτίωση των δημοσιονομικών εκτιμώντας μάλιστα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% μέχρι το 2030, ενώ τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2% φέτος. Σημειώνει δε ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται

Περαιτέρω αναβαθμίσεις θα οδηγήσουν και σε έξοδο της Ελλάδας από την κατηγορία της αναδυόμενης αγοράς και αυτό θα δημιουργήσει μια ισχυρή επενδυτική ευκαιρία, καθώς μια αναπτυγμένη αγορά, θα βρεθεί με discount μεγαλύτερο από 80%.

Δέκα χρόνια πριν, η Ελλάδα εισερχόταν σε μια σκληρή οικονομική κρίση, την ώρα που η Τουρκία αποτελούσε μια πολλά υποσχόμενη οικονομία, η οποία προσέλκυε κεφάλαια και επιχειρούσε να αποτελέσει τη μοναδική δύναμη στην περιοχή. Δέκα χρόνια αργότερα και η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αποτελέσει αυτό που ήταν πάντοτε: μια δημοκρατική χώρα που προσέφερε σταθερότητα στην περιοχή και εκμεταλλευόταν όλες τις ευκαιρίες για την προσέλκυση κομβικών επενδύσεων.

Η στιγμή είναι κατάλληλη για μια γεωπολιτική αντεπίθεση της Ελλάδας που θα θέσει τις βάσεις για ολική επαναφορά σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.