ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο «ντόμινο» από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Παγκόσμιο «ντόμινο» από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Αναταραχή επικρατεί σήμερα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η επιδεινούμενη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο.

Οι κλυδωνισμοί που δέχεται η τουρκική οικονομία έχουν αυξήσει κατακόρυφα την αβεβαιότητα για αγορές όπως η Ελλάδα, καθώς παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει απεριόριστη στήριξη στις τράπεζες της χώρας, η τουρκική λίρα υπέστη κραχ.

H κρίση στην Τουρκία οδηγεί στην πτώση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ και το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχίας για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες - και όχι μόνο - αγορές.

Το focus των επενδυτών είναι εστιασμένο στην Τουρκία, καθώς η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική λίρα έχει απωλέσει συνολικά σχεδόν το 50% της αξίας της.

Τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δραματική επιδείνωση σημειώθηκε σήμερα στην ελληνική αγορά μετοχών ειδικά οι τράπεζες (υποχώρησαν έως -7% ) και ομολόγων το 10ετές έφθασε στο 4,30%.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,42% στις 726,74 μονάδες. Πτώση 1,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.934,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,87% στις 767,59 μονάδες.

Το ΧΑ βρίσκεται υπό σημαντική πίεση, χάνοντας τη ζώνη στήριξης των 735 μονάδων.

Αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε πάντως αργότερα από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες (12/08) έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Η κεντρική τράπεζα, που αιφνιδίασε τις αγορές τον περασμένο μήνα όταν άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, ανακοίνωσε σήμερα κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισ. λίρες, 6 δισ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες».

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.

Διαβάστε επίσης: «Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν: Τα νέα στοιχεία που «καίνε» το σουλτάνο