ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο οι «εκπλήξεις» που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο οι «εκπλήξεις» που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Μέσα Αυγούστου και κανονικά σε λίγες ημέρες περιμέναμε να ανοίξουμε τα «ραβασάκια» της Εφορίας για τον φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ.

Τα χρονοδιαγράμματα των υπηρεσιών άλλαξαν και γι αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου για να δουν την «λυπητερή» που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
  • Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
  • Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενοι

Μπορεί την τελευταία στιγμή να «σώθηκαν» οι "λαϊκές" περιοχές ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και για τις "μεσαίες" περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων περιμένουν αυξημένα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών.

Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκαλεί καθυστέρηση και στη διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος, καθώς όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση πριν από τις 27 Ιουνίου, θα περιμένουν την εκκαθάριση του φόρου για την προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμών.

Υπενθυμίζεται πλέον ότι δεν γίνεται συμψηφισμός μόνο έναντι ληξιπρόθεσμων αλλά και έναντι βεβαιωμένων οφειλών, με αποτέλεσμα όσο καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, να «φρενάρει» και η διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ.