ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές σε καλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι

Ζημιές σε καλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι

Εκατοντάδες κλήσεις και επιστολές λαμβάνει καθημερινά το γραφείο του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικάλων. Ο λόγος είναι η προσβολή των καλλιεργειών βάμβακος, από το πράσινο σκουλήκι.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αντιδήμαρχος, Ζήσης Γκουγκουστάμος, οι βαμβακοκαλλιεργητές εκφράζουν παράπονα, αφού κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού. Είναι αντιμέτωποι με την τραγική πραγματικότητα της απώλειας της παραγωγής τους, που έφτασε στο 70% μείον και σε πολλές περιπτώσεις το 100%.

Τα ερωτήματα προς την ηγεσία, που απευθύνει ο Αντιδήμαρχος είναι πώς θα αποζημιωθούν και πώς θα μπορέσουν να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση οι παραγωγοί, από τη στιγμή που δεν θα παραδώσουν καθόλου βαμβάκι για φέτος.

«Ήρθε η ώρα, να ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, μια και ο ΕΛ.Γ.Α. ως γνωστό δεν καλύπτει ασφαλιστικά ζημιές από εντομολογικές προσβολές. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αναθεωρήσει το πλαφόν στην παραγωγή βάμβακος της κάθε περιοχής, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση και οι παραγωγοί, που δεν θα παραδώσουν καθόλου βαμβάκι, λόγω ανωτέρας βίας και μη δικής τους υπαιτιότητας».