ΣΕΒΕ: Η Οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

ΣΕΒΕ: Η Οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

Tην έντονη αγωνία της για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα εκφράζει η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) επισημαίνοντας πως η εθνική συνεννόηση και η πολιτική συναίνεση αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και επικροτεί την υπεύθυνη στάση των δύο πολιτικών κομμάτων της πλειοψηφίας, που αυτήν την κρίσιμη στιγμή κατέληξαν στη συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί την ελπίδα τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στην επιχειρηματική κοινότητα ότι θα επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα, ενώ αναμένεται να προσδώσει βραχυπρόθεσμα την απαιτούμενη ανακούφιση στην αγορά.

Ωστόσο, το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο χρόνος των εκλογών, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει όλο τον απαιτούμενο χρόνο, να εκπληρώσει τις επείγουσες εκκρεμείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και να υλοποιήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Θεματοφύλακες της συμφωνίας αυτής θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα τη νέα αυτή κυβέρνηση με οποιοδήποτε κόστος.

Η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλότητα στην εσωτερική αγορά αποτελεί το ζητούμενο.

Ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες να ανατραπεί η αναξιοπιστία και το κακό όνομα της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού. Θα πρέπει να σταματήσει η ύφεση και να έλθει η ανάπτυξη που, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά.

Οι ανωτέρω στόχοι είναι εθνικοί και όσο πιο ταχεία και ευρεία είναι η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, τους στόχους και το μη αυστηρό σε κάθε περίπτωση χρονοδιάγραμμά της, τόσο πιο γρήγορα θα ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία.

Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα και η εθνική οικονομία, υπάρχουν μακροοικονομικοί συντελεστές που ευημερούν, όπως είναι οι εξαγωγές. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις καθημερινά δίνουν μία ξεχωριστή μάχη, με τα αντικίνητρα αντί να μειώνονται να πληθαίνουν. Ιδιαίτερα η τελευταία αρνητική δημοσιότητα που ακόμα μια φορά πλήττει την χώρα, δημιουργεί δυσκολίες στη σύναψη συμφωνιών με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Είναι χρέος λοιπόν των πολιτικών ηγεσιών που εν πολλοίς δημιούργησαν το πρόβλημα να το λύσουν. Η πραγματική οικονομία, μέσα από την οποία θα προέλθουν τα πρωτογενή πλεονάσματα και η οικονομική ανάπτυξη, απαιτεί εδώ και τώρα ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ομαλότητα της δραστηριότητάς τους.

Η εξαγωγική κοινότητα ευελπιστεί στην άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στο εσωτερικό της χώρας και της κοινωνικής συνοχής, έτσι ώστε να μπορεί πλέον απερίσπαστη να εστιάσει με βάση το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης «Παράγω και Εξάγω» στις αντικειμενικές και ουσιαστικές της δυνατότητες, καταλήγει η ανακοίνωση.