ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2018: Oδηγίες για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών από το TAXISnet

ΕΝΦΙΑ 2018: Oδηγίες για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών από το TAXISnet

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑκαι την ταυτότητα πληρωμής απο τους προσωπικούς λογαριασμού στο TAXISNET.

Η καταβολή των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2018 ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου του 2019.

Από την εκκαθάριση προκύπτει ότι 5.273.080 φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις που κυμαίνονται η κάθε μία από 50 ευρώ και άνω.

Επίσης σε 146.424 ιδιοκτήτες αντιστοιχούν 4 δόσεις από 40 ευρώ έως 49,99 ευρώ η κάθε μία, σε 159.282 ιδιοκτήτες τρεις δόσεις από 30 έως 39,99 ευρώ η κάθε μία, σε 182.164 ιδιοκτήτες δύο δόσεις από 20 έως 29,99 ευρώ η κάθε μία και σε 570.250 ιδιοκτήτες μία δόση από 1,01 έως 19,99 ευρώ.

Για να βρείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας, μπείτε με τους προσωπικούς κωδικούς σας στο TAXISnet και κάντε κλικ στο πεδίο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Στη συνέχεια, επιλέξτε το «Στοιχεία οφειλής εκτός ρύθμισης», που βρίσκεται στα αριστερά.

Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στο site της ΑΑΔΕ (Taxis) θα πρέπει να επιλέξουν ή την εφαρμογή Ε9 και μετά να επιλέξουν το έτος 2018 ή αν θέλουν να εκτυπώσουν απλά την ταυτοτητα οφειλής και να επιλέξουν την προσωποποιημένη πληροφόρηση

Και τέλος εμφανίζεται η οφειλή απο τον ΕΝΦΙΑ 2018 και αριστερά η επιλογή ταυτότητα οφειλής που χρειάζεται για την πληρωμή

Το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2018 με την ταυτότητα οφειλής, υπάρχει και στη σελίδα του Ε9 (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου), στο αριστερό μέρος της οθόνης «Εκτυπώσεις».

  • Εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2018 (σε αρχείο .pdf)
  • Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2018 (σε αρχείο .pdf)
  • Εκτύπωση Ειδοποίησης πληρωμής φόρου (σε αρχείο .pdf)
  • Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οδηγίες πληρωμής: Η «ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή του ΕΝΦΙΑ μέχρι την εξόφλησή της . Μπορείτε να πληρώσετε μέρος (σε 5 δόσεις) ή το σύνολο της οφειλής (χωρίς έκπτωση), κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες (όπως πχ εξόφληση στο γκισέ, web banking, mobile banking κλπ) και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας. Για την αποφυγή λαθών, να ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., ως προς την αναγραφή της σωστής Τ.Ο. Για πληρωμή σε ταμείο τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ θα πρέπει να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο από την επιλογή «Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.» στη σελίδα/εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9).

ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν 6.331.155 φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς σε 979.030 ιδιοκτήτες αναλογεί φόρος χαμηλότερος του ενός ευρώ, οπότε δεν καταβάλλεται.

Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι μειώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1.414.225 ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικού ύψους 95.328.835 ευρώ.

Για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον σωστό φόρο που τους αναλογεί θα πρέπει θα πρέπει να είναι σωστά δηλωμένη η ακίνητη περιουσία τους στο έντυπο ακίνητης περιουσίας Ε9.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να υποβάλλουν διορθωτική και τροποποιητική δήλωση Ε9. Θα πρέπει όμως η υποβολή διορθωτικής δήλωσης να πραγματοποιηθεί πριν την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών για να γίνει σωστή εκκαθάριση και βεβαίωση του φετινού φόρου.

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε τους κωδικούς στο Taxisnet

Η εξoικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι πάντα εύκολη κυρίως για μεγαλύτερες ηλικίες ενώ πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν τους κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

«Ο λογαριασμός σας έχει κλειδωθεί. Ειδοποιήστε το διαχειριστή του συστήματος». Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται συχνά σε πολλούς φορολογούμενους που ξεχνάνε τον κωδικό τους ή κάνουν λάθος κατά την είσοδό τους στο Taxisnet.

Πότε κλειδώνει ο λογαριασμός και τι πρέπει να κάνετε

Εάν κάποιος έχει καταχωρήσει για περισσότερες από έξι φορές, λανθασμένους κωδικούς πρόσβασης για την είσοδό του στο λογαριασμό του ΤΑΧΙS, το σύστημα κλειδώνει αυτόματα. Υπό κανονικές συνθήκες, ο λογαριασμός ξεκλειδώνει και πάλι μετά από δέκα λεπτά. Σε περίπτωση όμως που δεν συμβεί αυτό, ο δικαιούχος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το κέντρο εξυπηρέτησης φορολογουμένων. Εκεί θα πρέπει να αναφέρετε το αίτημα μαζί με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ., username και τηλέφωνο επικοινωνίας).

Έχετε ξεχάσει τους κωδικούς;

Επίσης, εάν κάποιος έχει ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα, θα πρέπει να επιλέξει την ενότητα «ξέχασα τον κωδικό μου». Για να μπορέσουν να επανακτήσει τον κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να διαθέτει απαραίτητα τον κλειδάριθμό τους και να έχει ενεργοποιήσει το λογαριασμό του. Χωρίς τον κλειδάριθμο, δεν μπορεί να ανακτήσει τον κωδικό πρόσβασης.

Για να αλλάξετε τους κωδικούς

Όταν κάποιος χρήστης επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο των κωδικών που έχει στη διάθεσή του ο λογιστής, μπορεί εφόσον διαθέτει τον κωδικό πρόσβασης και το username, να μπει στο σύστημα από την ενότητα «ο λογαριασμός μου» και να επιλέξει «αλλαγή κωδικού».

Σε περίπτωση όμως κατά την οποία δεν γνωρίζει κάποιος τον κωδικό και το username, θα πρέπει να προχωρήσει σε επανεγγραφή μέσα από τη σελίδα της AAΔΕ, και την ενότητα «Υπηρεσίες Πιστοποίησης TAXISnet», επιλέγοντας «εγγραφή νέου χρήστη» και στη συνέχεια «επανεγγραφή» για να μπορέσει να ορίσει νέο username και password.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ 2018: Πώς θα πληρώσετε τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις