ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεισμός Κως: H ΕΕ δίνει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τους σεισμοπαθείς του 2017

Σεισμός Κως: H ΕΕ δίνει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τους σεισμοπαθείς του 2017

Σεισμός Κως: Η Ελλάδα θα λάβει 2.535.796 ευρώ για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών σε περιοχές της Κω που προκλήθηκαν από τον σεισμό του Ιουλίου του 2017, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ).

Τα χρήματα, τα οποία εγκρίθηκαν την Τετάρτη (29/8), δίνονται στο πλαίσιο της συνδρομής του ΤΑΕΕ ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ανοικοδόμησης σε Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία και Βουλγαρία μετά από τις φυσικές καταστροφές του 2017.

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει την ενίσχυση στις 4 Σεπτεμβρίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου, τα κονδύλια θα διατεθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Χρηματοδότηση 16.918.941 ευρώ θα δοθεί για την ανασυγκρότηση στη Λιθουανία μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έβλαψαν αποχετευτικά συστήματα, φράγματα και δρόμους καθώς και γεωργικές εκτάσεις καθ’ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2017.

Η Πολωνία θα λάβει 12.279.244 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις σε τρεις περιοχές, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασών και καλλιεργειών καθώς και μεταφορικές και ενεργειακές υποδομές.

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες έπληξαν επίσης την περιοχή του Μπουργκάς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, η οποία θα λάβει ενίσχυση ύψους 2.258.225 ευρώ από το ΤΑΕΕ.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ιδρύθηκε το 2002 ως απάντηση στις καταστροφικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Έκτοτε, μετά από περισσότερες από 80 καταστροφές 24 χώρες της ΕΕ έλαβαν ενίσχυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης.