Επεισόδια Πολυτεχνείο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τη μάχη της Πατησίων

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας –…

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη: Φωτιές, οδοφράγματα και μολότοφ έξω από το ΑΠΘ (vids+pics)

Κουκουλοφόροι έσπασαν θρανία, έβαλαν φωτιές και έστησαν…

Γερμανός άφησε «παγωτό» τον Τσίπρα: «Ήρθατε εδώ για να δείτε κάτι πιο γ@μ...νο από την Ελλάδα;»

Αντιμέτωπος με την πιο άβολη ερώτηση που…

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αφού έβγαλαν «ανίκανο» τον πατέρα τους τώρα βλέπουν αρπαχτικά

Το δικαστικό θρίλερ μεταξύ των αδερφών Αγγελόπουλου…

Σεισμός στην Ηλεία

Σεισμική δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους της Ηλείας…

Σας αφορά: Αυτοί οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67

Σας αφορά: Αυτοί οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την πόρτα της εξόδου από την αγορά εργασίας έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν έως το τέλος του χρόνου περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι τελευταίοι τυχεροί είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 και μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων που προβλέπουν είτε τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια για τη λήψη πλήρους σύνταξης είτε άλλων διατάξεων για να λάβουν μειωμένη ή πρόωρη σύνταξη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, RealNews της Κυριακής, πέντε κατηγορίες εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους χωρίς απώλειες αλλά και τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες αποδοχές. Πρόκειται κυρίως για γονείς με ανήλικο τέκνο, άνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης, γυναίκες με 10.000 ένσημα στο ΙΚΑ, αλλά και ομάδα ασφαλισμένων στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν ακόμη και μία 10ετία και να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικίες 58 από 61 ετών με 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Αφορά σε «παλαιούς ασφαλισμένους» που προωτοασφαλίστηκαν πριν το 1993 και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό μέχρι το 2012. Για όλους του υπόλοιπους η πόρτα της πρόωρης εξόδου έχει κλείσει οριστικά και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση των 67 ετών ή έστω των 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Το ποσοστό μείωσης υπολογίζεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη χορηγείται πλήρης. Έτσι, το ποσοστό που μειώνεται ποσοστιαία είναι μόνο το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Αντίθετα, το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στις εισφορές του ασφαλισμένου και σχηματίζει την ανταποδοτική σύνταξη καταβάλλεται πλήρες, χωρίς καμία ποινή. Συνεπώς, το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%.

PHOTO GALLERY